Hlavní navigace

Nárok na náhradu mzdy?

  • (neregistrovaný)

    26. 5. 2015 11:54

    Dobrý den,
    od minulého měsíce máme zamce, který žije s družkou a mají roční dítě. Přinesl potvrzení od dětského lékaře jako doprovod. Chtěla bych se ujistit, zda přemýšlím správně, že nemá nárok na proplacení, když je družka na RD a nedodal žádné potvrzení o tom, že by družka s dítětem k lékaři nemohla? Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 5. 2015 11:59

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: Nárok na náhradu mzdy?
      Nemáte pravdu.
      http://www.bozpinfo.cz/win/rady/otazky_odpovedi/pracovni_doba/doprovod_klekari120229.html

    • 26. 5. 2015 12:35

      ls (neregistrovaný)

      Re: Nárok na náhradu mzdy?
      V tom článku se píše:"Jestliže má zaměstnavatel podezření, že zaměstnanec doprovod dítěte k lékaři zneužívá, může si od zaměstnance vyžádat potvrzení od lékaře, že vyšetření nebo ošetření dítěte nebylo možné provést mimo pracovní dobu zaměstnance."... a pokud toto podezření máme a on potvrzení nedodá.... jestli můžu poprosit, co byste dělala v tomto případě? I tak se mu to musí proplatit?

    • 26. 5. 2015 12:57

      all (neregistrovaný)

      Re: Nárok na náhradu mzdy?
      8. Doprovod

      a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu

      1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,
      2. bez náhrady mzdy nebo platu, jde-li o ostatní rodinné příslušníky.

      Osobně bych napoprvé proplatila bez zjišťování, protože on stejně bude operovat tím, že to bylo akutní, takže musel hned k lékaři s ročním dítětem.

    • 26. 5. 2015 13:00

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: Nárok na náhradu mzdy?
      Přesně, jak píše all. Zaplaťte a uvidíte, co bude dál. Píšete, že je u vás od minulého měsíce, pokud by byly problémy můžete ukončit PP ve zkušební době bez uvedení důvodu (pokud máte zkušební dobu sjednanou).

    • 26. 5. 2015 13:05

      ls (neregistrovaný)

      Re: Nárok na náhradu mzdy?
      Děkuji za odpověď. Tuto přílohu už jsem taky studovala, ale není zde uvedeno, jak je to, když je na RD, takže jsem si nebyla jistá.
      Už jsem mu poslala požadavek na potvrzení, tak uvidím...
      Asi to stejně jinak nedopadne a bude se mu to muset proplatit.
      Přeji hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).