Dobrý den, od října 2014 jsem byla na mateřské dovolené do dubna 2015. Vznikl mi nárok na dovolenou za 2015 - požádala jsem předem o její čerpání v návaznosti na MD. Měla jsem ovšem ještě půl dne staré dovolené za 2014. Paní účetní řekla, že nemám nárok na nekrácení dovolené podle paragrafu 223 odst. 1 zákoníku práce. Že mi musela dát nejdřív vyčerpat onen půl den dovolené, zbytek dne nastavila ve svém systému jako rodičovskou dovolenou a pak mi teprv dala čerpat dovolenou novou. Tím pádem jsem nečerpala dovolenou za 2015 v návaznosti na MD a o právo na nekrácení tím přicházím. Je tento její postup správný? Jako laika mě napadá, proč se nemohl čerpat půl den staré dovolené a na to se nenavázal hned půl den nové dovolené. Proč se do toho motala rodičovská dovolená. Nevím ovšem, zda to tak v praxi lze. Předem děkuji za reakce. Markéta H.
Re: Čerpání dovolené mezi MD a RD
Vaše paní účetní neměla pravdu. Měla vám dát čerpat nevyčerpanou dovolenou z r. 2014 + nekrácenou dovolenou za r. 2015. Předpokládám, že jste požádala o čerpání dovolené i za r. 2015.
3. 7. 2015 0:08
Dobrý den,
od října 2014 jsem byla na mateřské dovolené do dubna 2015. Vznikl mi nárok na dovolenou za 2015 - požádala jsem předem o její čerpání v návaznosti na MD. Měla jsem ovšem ještě půl dne staré dovolené za 2014.
Paní účetní řekla, že nemám nárok na nekrácení dovolené podle paragrafu 223 odst. 1 zákoníku práce. Že mi musela dát nejdřív vyčerpat onen půl den dovolené, zbytek dne nastavila ve svém systému jako rodičovskou dovolenou a pak mi teprv dala čerpat dovolenou novou. Tím pádem jsem nečerpala dovolenou za 2015 v návaznosti na MD a o právo na nekrácení tím přicházím.
Je tento její postup správný? Jako laika mě napadá, proč se nemohl čerpat půl den staré dovolené a na to se nenavázal hned půl den nové dovolené. Proč se do toho motala rodičovská dovolená. Nevím ovšem, zda to tak v praxi lze.
Předem děkuji za reakce.
Markéta H.