EU neplátce dph-poskytnutí služby

• (neregistrovaný)

9. 7. 2015 11:42

Dobrý den, jsme plátci dph a vystavili jsme fakturu za marketingové služby anglickému neplátci dph.

Bylo mi řečeno, že mám vystavit fakturu bez dph a pak v přiznání uvést na ř.21 a dát do souhrnného hlášení DIČ anglického odběratele, který by se mě mezitím l v Anglii zaregistrovat jako plátce DPH (že to je podle paragrafu 9 odst.1-místo plnění v Anglii)

Ovšem anglický odběratel si zjišťoval od účetních v Anglii, že nemá povinnost stát se plátcem DPH, když přijme službu od čr plátce.
    Proto se ptám, nemám opravit fakturu a radši ji vystavit s DPH a úvést normálně do přiznání na ř.1..protože kdo pak odvede DPH když se daný odběratel jako plátce dph nebude registrovat..pak to bude finanční úřad chtít po nás..případně podle čeho je dané, že se anglický odběratel musí registrovat k dph? díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 7. 2015 11:58

alli (neregistrovaný)

Re: EU neplátce dph-poskytnutí služby
      zřejmě se v GB neřídí směrnicemi EU
      http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=celex:32008L0008
      už jsem narazila na podobné případy v SR a Polsku a tam to mají stejné jako u nás - místo plnění je v zemi, kde má osoba povinné k DPH sídlo
      FÚ by po vás žádnou DPH neměl chtít, ale vzhledem k odbornosti některých pracovníků FÚ bych se tomu ani nedivila
      já bych to uvedla do ř. 26, ale možná poradí nějaký odborník na DPH nebo nějaký znalec britského ZDPH

• 9. 7. 2015 12:34

Vala (neregistrovaný)

děkuji za vysvětlení, jsem z toho taková zmatená právě, asi to udělám, jak radíte no

• 9. 7. 2015 23:41

Zdena R (neregistrovaný)

Odběratel je osobou povinnou k dani, takže byste měli fakturovat bez DPH a uvést do ř. 26, jak píše paní Alli.
      Když se od roku 2010 měnila pravidla pro stanovení místa plnění u služeb, tak na webu finanční správy doporučovali následující postup (kopíruji):
      "Pokud příjemce služby v okamžiku jejího poskytnutí zatím nemá přidělené DIČ pro účely DPH v jiném členském státě ...., je nutné pro doložení skutečnosti, že jde o osobu povinnou k dani, použít jiné důkazní prostředky. Například výpis z obchodních rejstříků nebo potvrzení daňového úřadu o registraci firmy."
      http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/misto-plneni-u-sluzeb/2009/zmeny-v-oblasti-dph-u-sluzeb-od-1-1-2010-649

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).