Re: Krácení mzdy za nesplnění norem
Děkuji, vzala jsem si smlouvu k ruce, je tam napsáno, že mzda se skládá ze základní mzdy 80,--/hod. (ne 85,-- jak jsem psala) a nenárokových složek mzdy - kvalifikační bonus ve výši 0,-- a zaměstnanecké bonusy (to se jí netýká). V pracovní náplni má uvedeno obecně: manipulační práce, balení zboží, čištění strojů a další práce dle pokynů nadřízeného. O normách ani slovo. Nevím, co bych měla ve smlouvě ještě hledat?
Z toho, co jste popsala, není možné jednoznačně dovodit, že se jedná o smluvní ujednání mzdy - zda jsou použita slova "mzda se sjednává...", "smluvní strany se dohodly ..." apod. Slova "mzda se skládá.." mohou znamenat i jednostranné určení mzdy zaměstnavatelem, které je změnitelné i bez souhlasu zaměstnance. Pracovní smlouva neobsahuje pouze smluvní ujednání, ale i řadu údajů a informací, které zaměstnanec bere na vědomí.
Takže měla mít na hodinu 80 Kč? (ať už to měla smluveno nebo stanoveno mzdovým výměrem) Kolik hodin v červnu odpracovala, jaká byla její hrubá mzda? Pracovala i o víkendech? Nebo v noci? Kolik hodin? Jaký měla úvazek, tzn. měla nějaké přesčasové hodiny? (Předpokládám, že jde o mzdu za červen).
Ano,jde o mzdu za červen. Odpracovala 73 hodin, za to měla 5.840,- hrubého + příplatek za 15 hodin práce v noci dostala 120,--, odečteno krácení mezd 680,--, hrubá mzda celkem byla 5.280,--. Úvazek ze smlouvy nevyčtu, prac.doba je stanovena jako pevná Pracovním řádem zaměstnavatele a ten nemám k dispozici. Mzdu má uvedenou v pracovní smlouvě, ale je tam pouze věta Mzda zaměstnance se skládá ... (to už jsem psala), dále Mzda je splatná ... Nic o tom, jestli se stanovuje nebo sjednává. Moc děkuji.
Já vím, že se nejedná o závratnou sumu, ale štve mně to. Jsem ráda, že se dcera snaží o prázdninách vydělat nějakou korunu, je poctivka, navíc jí mistr řekl, že se normy na brigádníky nevztahují, tak pracovala pomaleji, aby neprodukovala zmetky a teď jí krátí ... Navíc ví, že normy neplnila ani její kamarádka, dělaly spolu, a ta mzdu krácenou nemá ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 7. 2015 15:08
Dobrý den, dcera byla na brigádě ve strojírenské firmě, měla sjednanou hodinovou mzdu 85,--/hod. Teď dostala první výplatu, kde jí byla mzda zkrácena o 680,-- Kč. Zaměstnavatel jí sdělil, že to bylo z důvodu nesplnění norem. Kromě pracovní smlouvy nic nepodepisovala, ústně jí při nástupu bylo sděleno, že na brigádníky se normy nevztahují. Nevíte, zda měl zaměstnavatel právo jí takto mzdu zkrátit? Děkuji za Vaše názory.