Re: výdělek bez daně
pokud je někdo v invalidním důchodu, neznamená, že nemůže pracovat. Pokud na tu práci stačí... Pokud budete svíčky vyrábět a prodávat někde po trhách nebo dodávat do obchodů, tak by to registraci jako OSVČ chtělo. O OSVČ nemám podrobné informace, ale jsou zde odborníci, kteří jistě poradí.
Invalidní důchodce může vydělávat, ať už jako zaměstnanec nebo jako OSVČ, výdělek omezen není. A invalidní důchodce, pobírající invalidní důchod, má vyšší slevu z daně než neinvalida. Ale posudkový lékař pak při posuzování jeho zdravotního stavu (zda mu ID III. stupně nechat nebo snížit na I. nebo II. stupeň nebo úplně sebrat) bere v úvahu i schopnost práce a výdělku. Záleží samozřejmě na postižení.
Jinak někdo z rodiny samozřejmě může podnikat jako výrobce svíček a Vás zaměstnat třeba na DPP nebo Vás mít jako spolupracující osobu.
Zkusím ještě jednou, příklad...mám na zahradě meruňky, urodí se a já je v sobotu na trhu prodám, cca za 5000,- máme hodně stromů...jedna akce, jeden příjem...nebudu si vyřizovat Žl. On vyrobí svíčky, před vánocemi zjistí, že je nevypálil a jako přebytek jednorázově prodá...také třeba na tom trhu..
Rozumím, čemu by se případně vystavil...šlo mi o tu částku, pamatuji si, že kdysi byl tento příjem do 6000 osvobozen...je ta částka stejná? Díky a nezlobte se na mě prosím
Ale tak horké to není, mě by to také zajímalo. Existují portály, na kterých se nabízejí to, co doma člověk vytvoří - marmelády, rukodělné výrobky, výpěstky..... Ti lidé nemají ŽL. Co takhle příjmy z příležitostných činností podle § 10 zákona o daních z příjmů? Do 30000 za rok.
aha..takže tady je to zřejmě vysvětleno...30.000...
"U příjmů z podnikání zákon o dani z příjmů nestanoví žádnou hranici pod kterou se příjmy nezdaňují. O osvobození příjmů do 30 tisíc Kč za rok hovoří § 10 a týká se pouze příjmů z příležitostných činností (nebudou se opakovat) nebo z příležitostného nájmu movitých věcí (příjem z nemovitých věcí se zdaňuje podle § 9 vždy i když je příležitostný) a příjmů ze zemědělské výroby a lesního a vodního hospodářství, které nejsou provozovány podnikatelem. Sem patří např. příležitostný prodej zahrádkářských přebytků"...díky aje haha..
Souhlasím s předchozím příspěvkem - to neobhájíte jako jednorázové. Něco jiného je prodat nadbytek meruněk, které se vám nečekaně urodily. A něco jiného je prodat stovky svíček, které jste nejspíš musel delší dobu vyrábět. Přece nevyrábíte pro vlastní potřebu stovky svíček, abyste pak zjistil, že je KUPODIVU nestihnete vypálit - tak s nimi jdete na vánoční trhy :-D
Ale pak tam dávala příklad, jako že to prodá jednorázově na vánoce. Nebo může třeba i na velikonoce, na nějakou svatbu k ozdobě stolů apod. Chlapec se bude doma zotavovat a zabaví se děláním svíček a při jejich prodeji musí dát pozor na tu nárazovost, prostě příležitostně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 7. 2015 9:58
Dobrý den, do jaké částky výdělku za rok nezdaňuji? 6000,- ? Jedná se o výrobu svíček a jejich prodej. A ještě prosím, když je člověk v plném invalidním důchodu, může si něco přivydělat nebo ne? Moc vám všem děkuji a přeji pěkný víkend.