Re: sleva na studenta (sám na sebe)
Přímo v tomto § je uvedeno:
"Dobou soustavné přípravy na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem se rozumí doba uvedená podle zvláštních právních předpisů pro účely státní sociální podpory,"
V poznámkách je odkaz na § 12 - 15 zákona 117/1995 Sb.
Re: sleva na studenta (sám na sebe)
Dobrý den, děkuji Vám oběma za odpovědi. Hledala jsem na internetu a narazila jsem na výklad, kde se odkazují pouze na paragraf 12, což by znamenalo, že prázdniny se už nepočítají. Po Vašich odpovědích a prostudování ZDP už mám tedy jasno, díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 7. 2015 12:08
Dobrý den,
jak je to, prosím, s uplatněním slevy v tomto případě:
student odmaturoval v červnu, o prázdninách vykonává nepojištěnou činnost a už dál ve studiu nepokračuje.
Má o prázdninách nárok na slevu na studenta sám na sebe? Je mi jasné, že u nepojištěné výdělečné činnosti (jak u DPČ tak i u DPP) mu daň pokryje sleva na poplatníka, ale jde mi spíše o RZD nebo DP, kde by mu případné douplatnění slevy mohlo něco na daních vrátit.
Posuzuje se nárok na tuto slevu stejně jako nárok na DZV, nebo ne? Setkala jsem se s názorem, že u této slevy se s posledními prázdninami už nepočítá.
Za odpovědi děkuji.