Re: záznam o neprac.úrazu
Zaměstnanec vyplní a komu záznam předá, když se žádné nemocenské dávky při DPN nevyplácí?
Re: záznam o neprac.úrazu
>>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>je třeba vyplnit záznam o úrazu i v případě DPN
>>>>>kratší než 14 dnů ?
>Paní na OSSZ mi říkala, že bych i z náhrady za nemoc
>nemohla vyplatit vše, ale zkrátit.Vyjádřila jsem se
>špatně nem.dávky.
Omlouvám se, moje předchozí odpověď byla zavádějící.
Jako zaměstnavatel potřebujete prohlášení od zaměstnance kde bude uvedeno, že k nepracovnímu úrazu nedošlo v důsledku požití alkoholu (opilosti), rvačky ... atd. viz § 31 zákona č. 187/2006 Sb.
Formulář na stránkách ČSSZ je formulován tak, že o poskytnutí informací žádá ČSSZ. Což v případě krátkodobé pracovní neschopnosti nežádá.
Našla jsem formulář, ve kterém jako žadatel o vyplnění není uvedena ČSSZ. Ještě by bylo vhodné tam doplnit číslo neschopenky a název zaměstnavatele, pro kterého se prohlášení vyplňuje (+ případně další údaje)
http://www.zcu.cz/pracoviste/per/Formulare/dokumenty_PER-ZAZNAM_O_NEPRACOVNIM_URAZU.pdf
Nebo vzít formulář ze stránek ČSSZ a přepsat ho s tím, že namísto ČSSZ bude uveden název zaměstnavatele
http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/C0E71342-BBF6-4E38-BE06-3308F3C99D29/0/895495IIQ15.pdf
.......
Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce
§ 192
(4) Náhrada mzdy nebo platu stanovená podle odstavců 2 a 3 se snižuje o 50 %, jde-li o případy, kdy je podle předpisů o nemocenském pojištění nárok na nemocenské v poloviční výši 65).
Zákon 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění
§ 31
Výše nemocenského za kalendářní den činí 50 % výše nemocenského stanoveného podle § 29 nebo 30, jestliže si pojištěnec přivodil dočasnou pracovní neschopnost
a) zaviněnou účastí ve rvačce; rvačkou se zde rozumí vzájemné napadení či fyzický střet dvou nebo více osob, nejde-li o sebeobranu nebo pomoc napadenému, pokud se nejedná o případ uvedený v písmenu c),
b) jako bezprostřední následek své opilosti nebo zneužití omamných prostředků nebo psychotropních látek, nebo
c) při spáchání úmyslného trestného činu nebo úmyslně zaviněného přestupku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 8. 2015 10:23
Dobrý den,
je třeba vyplnit záznam o úrazu i v případě DPN kratší než 14 dnů ?
Díky Petr