Re: faktura v EUR od CZE plátce
správně je to tak, že pro účely DPH musíte použít kurz dodavatele, aby DPH, které si budete nárokovat, bylo stejné, jako to, co dodavatel odvedl, ale pro účetnictví použijete kurz podle vašich interních pravidel, tj. roční kurz.
náklad 5.. 24336
343 5110,56
náklad 5.. 594 (rozdíl mezi kurzem 27,7 a kurzem 3.8) - nejde do základu DPH
321 30165,3 Kč a 1089 eur
jen na účet 321 budete účtovat v obou měnách
Jen poznámka - stanovení ročního kurzu na základě kurzu z 2/1 není správně, v zákoně o účetnictví je uvedeno kurz platný první den účetního období a to je kurz z 31/12, protože 1/1 je svátek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
1. 9. 2015 13:26
dobrý den prosím zkušenější o ujasnění dané problematiky
máme FP od českého plátce na vyřízení nadměrné dopravy do Polska
faktura je v EUR
900 + 189dph 1089 celkem
současně je uveden přepočet do CZK, kurzem 3.8.2015
24336 + 5110,56 29446,56 celkem
my používáme roční pevný kurz k 2.1.2015, a to 27,7
při pročítání diskuse, zde bylo uváděno, že pro potřeby dph musím použít kurz dodavatele, aby dph u mě i dodavatele bylo stejné
a když zaplatím z korunového účtu( nemáme EURO účet)tak mi vznikne kurzový rozdíl dle data platby
pro kontrolu jsem zadala dotaz do poradny účetního portálu Verlag Dashofer a zde mi Ing. Vychopeň odpověděl, že musím použít roční pevný kurz, tedy 27,7
tak teď váhám, jak postupovat
prosím jaké jsou Vaše zkušenosti a postřehy
moc děkuji