Re: Jak zaúčtovat FD,zpětně stal plátce?
Nejdříve si ověřte např. na ARES, jestli se váš dodavatel stal skutečně plátcem DPH a hlavně od kdy a ověřte si ze sml., obj.,.. jak jste měli ujednanou cenu - jako konečnou?, pak by byla uhrazená cena vč. DPH a doplatek by nebyl žádný.
Poté uděláte účetní storno původních faktur bez DPH a navedete si do systému nové daňové doklady - nejlépe v účetním obdobím původním (není nutné, možno i v září) a s nárokem na odpočet DPH ve zd.obdobím, kdy jste DD obdrželi. DD zaúčtujete a spárujete s již provedenou úhradou.
Jak jste
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 9. 2015 15:30
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jak správně postupovat pokud mi volal náš dodavatel, který byl doposud neplátcem DPH, že se od května už měl stát plátcem Dph. Tedy bude za každý měsíc vystavovat novou fakturu včetně DPH. Chápu jeho stranu, že no musí zaplatit a podat si za každý ten měsíc dan.přiznání. Ale co my? Jak to mohu já zavést do našeho účetnictví?
Mohla bych si třeba ty došlé faktury,které byly tedy bez DPH, nechat v těch jednotlivých měsících a ted ty nově došlé si dát najednou do září a uplatnit tedy DPH za všechny faktury a jemu tedy zaslat doplatek rozdílu? A tedy bych si ty zaúčtované faktury označila třeba jako zálohy? Ale on je zřejmě bude mít pod stejným VS:(
Děkuji moc za rady