DPP - ÚP, přídavky na bydlení

• (neregistrovaný)

24. 9. 2015 14:04

Prosím o radu. Moje máti má možnost přivydělat si na DPP, pobírá životní minimum (cca 3600) a příspěvek na bydlení (4500). Dohoda by byla určitě na méně než 4600,-/měsíc. Ráda by si přivydělala před Vánocemi a nechce přijít o dávky. Je to tak, že při evidenci na ÚP si může přivydělat do 4600,-. Přijde tak o životní minimum nebo příspěvek na bydlení??
    Když by to nenahlásila, je možné, že na to ÚP nebo sociálka přijde?
    Mám pocit, že nastavený sociální systém je těžce demotivující :((
    Děkuji všem za radu!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 9. 2015 14:06

M.P. (neregistrovaný)

Re: DPP - ÚP, přídavky na bydlení
      DPP má význam pro účely dávek soc.poj.
      Tedy ano, může přijt a nemusí.
      Podle mě přijde o část.
      Na netu jsou kalkulačky, zkuste spočítat.
      Demotivace je to.

• 24. 9. 2015 14:26

all (neregistrovaný)

No pokud jí nevadí, že využívá dávky (na které musí vydělat jiní) , když by nemusela ..... pak to demotivující je.

• 24. 9. 2015 14:36

IvkaH. (neregistrovaný)

je to člověk nezaměstnatelný, protože trpí autoimunitním onemocněním. Nikdo ji na plný úvazek nezaměstná. Chce pracovat, ale zdravotně to nezvládá. Zbývá ji pár roků do důchodu. Čekala normální radu, ne moralizování. Nikdo z mé rodiny sociální systém nikdy nezneužíval, jen jsem ji chtěla umožnit si přivydělat pár stovek.

• 24. 9. 2015 14:47

all (neregistrovaný)

Jenže to nemůže být jako "bonus" k dávkám. Pokud je člověk schopen něco dělat a vydělat, tak přirozeně se o to musí dávky snížit. Nebo vám to nepřijde normální ?
      I dříve byl invalidní důchod jen rozdílem do toho, kolik si před tím člověk vydělal, takže každá dávka by měla být jen doplacením rozdílu.
      Mně tohle nepřijde jako moralizováno, jen jako normální selský rozum. Protože jinak to bude tak , jak nyní čteme - p. Merkelová žádá stejné prebendy, bez jakéhokoliv jejich přičinění, pro všechny imigranty. To vám také přijde normální, mně fakt ne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).