Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
10. 12. 2025 21:03
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na povinnost podání daňového přiznání v případě, kdy má zaměstnanec pouze příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání) od jednoho zaměstnavatele, u kterého podepsal prohlášení k dani a nepožádá o roční zúčtování daně. Musí podat daňové přiznání?
V § 38g odst. 1 ZDP se uvádí: "Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 50 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. "
Nicméně v § 38g odst. 2 ZDP, se píše: "Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník učinil u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 20 000 Kč."
V § 38h odst. 9 ZDP je pak uvedeno: "Nepožádá-li poplatník o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění, je sraženými zálohami ze mzdy jeho daňová povinnost splněna, pokud není povinen podat přiznání podle § 38g."
Z toho mi vyplývá, že pokud má zaměstnanec příjmy pouze ze závislé činnosti a u jednotlivých plátců daně učinil prohlášení k dani, nemá jiné příjmy, a nepožádá zaměstnavatele o roční zúčtování, tak nemusí podávat daňové přiznání?
Jsem zmaten, protože na různých webech jsem našel, že pokud zaměstnanec nepožádá zaměstnavatele o roční zúčtování, tak musí podat daňové přiznání. Je v tom někdo znalý? Mockrát děkuji.