Re: stravné z pohyblivé složky HM
Nechte si předat od finančního poradce písemné podklady.
Možná to bude něco ve smyslu, že namísto aby dostali zaměstnanci mzdu (část mzdy), tak se jim bude nějaká fiktivní částka "spořit" u zaměstnavatele a oni si ji pak vyberou formou příspěvku.
Takže by to nebylo, že se zaměstnanci něco "strhne ze mzdy", ale že tu mzdu vůbec nedostane.
Re: stravné z pohyblivé složky HM
Těžko se radí, když nevíme k čemu. Jak jsem psala, nechte si předat písemné podklady.
Podívejte se do ZDP, co je u zaměstnance osvobozeno od daně z příjmu FO.
Zejména na nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnanci nebo jeho rodinnému příslušníkovi z fondu kulturních a sociálních potřeb, ze sociálního fondu, ze zisku (příjmu) po jeho zdanění anebo na vrub výdajů (nákladů), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 10. 2015 8:59
Dobrý den, prosím o radu. Šéf teď přišel s tím, že finanční poradce mu poradil, že se dají strhávat stravenky z pohyblivé složky hrubé mzdy zaměstnance. Slyšely jste o tom někdo něco? Stravenky se přece strhávají vždy až z čisté mzdy tak jsme to i doposud dělaly. Toto je divné neboť vlastně stát připravíme o daň a pojistné. Ještě k tomu máme mít tzv. rekreační fond, kde se zaměstnanci z pohyblivé složky mzdy podle jeho přání strhne až 1600Kč měsíčně a hrne se mu to na nějaký fiktivní účet, s tím že on přijde že chce přes firmu zaplatit dovolenou a firma mu to proplatí do 20000Kč ročně. Ale zase je to vlastně zkrácené o ty odvody. Prosím o radu, nikde jsem o tom nic nenašla a nepříjde mě to úplně legální. Moc děkuju