Soukr. vozidlo zaměstnanec - paušál

• (neregistrovaný)

30. 10. 2015 19:29

Prosím o radu, firma má 35 zaměstnanců. Aby ušetřilo vedení firmy na odvodech, propočítávají se prémie zaměstnancům do cestovních příkazů, kde se deklaruje používání soukromých vozidel na služebních cestách. Každý měsíc se jedná o velké množství papírování, kalkulování a navíc je to podle mého názoru okaté. Lze interně stanovit paušál zaměstnancům na používání soukromých vozidel, aniž by se musely vypisovat cestovní příkazy? Jaká by pak byla evidence pro účely silniční daně? Stravné si již firma zpaušalizovala. Nebo lze odměnit zaměstnance i jinak, bez odvodů, daňově uznatelně, ve výši do 5tis/měsíc?
    Děkuji všem....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 10. 2015 17:40

Vladimír 2

Re: Soukr. vozidlo zaměstnanec - paušál
      Jako vše co nelze - viz níže - to smrdí velkým průserem
      (pochopitelně až to praskne).
      § 153 ZP:
      (1) Podmínky, které mohou ovlivnit poskytování a výši cestovních náhrad, zejména dobu a místo nástupu a ukončení cesty, místo plnění pracovních úkolů, způsob dopravy a ubytování, určí předem písemně zaměstnavatel; přitom přihlíží k oprávněným zájmům zaměstnance.

• 31. 10. 2015 20:40

IvkaH. (neregistrovaný)

já s tímto tvrzením souhlasím, nastoupila jsem do firmy jako nový zaměstnanec a potřebuji přesvědčit vedení o nesprávnosti současného postupu. Je mi jasné, že budou ode mě chtít náhradní řešení, akorát mě nenapadá jiné řešení, než regulérně dávat prémie do výplat. To ale u vedení neprosadím....

• 1. 11. 2015 8:29

Vladimír 2

Tak si to vedené prosadí u berňáku i u soudu .......

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).