Průměr pro výpočet náhrad -zaručená mzda

• (neregistrovaný)

10. 11. 2015 12:07

Prosím o radu mzdové účetní. Program mi automaticky vypočítá průměry na náhrady mzdy za minulé čtvrtletí, ale tento průměr je menší než hodinová zaručená mzda ve 3. skupině. Zaměstnankyně mám minimální měsíční mzdu. Musí se tento průměr zvyšovat na 67 Kč nebo mohu nechat dle výpočtu programu a 67 Kč platí jen pro hodinovou mzdu?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 11. 2015 12:10

Líba (neregistrovaný)

Re: Průměr pro výpočet náhrad -zaručená
      Minimální mzda je 55,- Kč. Jestli má vyšší průměr, není potřeba nic navyšovat.

• 10. 11. 2015 12:13

bm (neregistrovaný)

Ale zaručená mzda je ve 3. skupině 67 Kč, tak mi to není zcela jasné.
      Týká se to jen hodinové mzdy? V měsíčně mzdě teď taky vychází hodinový průměr 63,64 Kč (11.200/22dní vč. svátku á 8 hod.)

• 10. 11. 2015 12:22

Líba (neregistrovaný)

"§ 357
      (1) Jestliže je průměrný výdělek zaměstnance nižší než minimální mzda (§ 111), na kterou by zaměstnanci vzniklo právo v kalendářním měsíci, v němž vznikla potřeba průměrný výdělek uplatnit, zvýší se průměrný výdělek na výši odpovídající této minimální mzdě; to platí také při uplatnění pravděpodobného výdělku (§ 355)."

O zaručené mzdě ani zmínka.

• 10. 11. 2015 12:52

bm (neregistrovaný)

Děkuji za upřesnění.
      Takže průměr min. 55 Kč (min. mzda - resp. zaručená mzda v 1. stupni). A pokud by celá mzda nedosáhla 11.200 Kč, pak se zvyšuje na zaručenou mzdu § 112/3.

Jen nějak stále nechápu pojem § 112 "Nejnižší úroveň zaručené mzdy" - § 112 odst. 2. - jestli je ta "nejnižší úroveň" myšlena min. mzda 55 Kč nebo nejnižší dle skupiny (3.sk. 67 Kč).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).