Re: Další dohodnutá práce přesčas
Vyrovnávací období může být bez kolektivní smlouvy maximálně 26 týdnů. Řekněme, že ho ve firmě máte 13 týdnů. Nařídit můžete zaměstnanci jen 8 hodin týdně. Ale protože některý týden potřebujete víc přesčasových hodin, můžete se se zaměstnancem dohodnout, aby odpracoval hodin víc. V tom případě ale jiný týden v tom vyrovnávacím období musí odpracovat méně, aby týdenní průměr nepřesáhl 8 hodin.
Celkem za rok můžete nařídit 150 hodin a dalších 266 se zaměstnancem dohodnout, celkem tedy 416 hodin přesčasů, ale musíte stále hlídat ten osmihodinový průměr za stanovené vyrovnávací období.
Re: Další dohodnutá práce přesčas
>>>Vážení, prosím o pomoc. Zaměstnanec se ptá, když v
>>>kalendářním roce vyčerpá 150 přesčasových hodin,
>>>jestli
>>>nad tento rámec na základě nějaké dohody se
>>>zaměstnavatelem může v roce odpracovat ještě nějaké
>>>hodiny navíc,
>>>jestli ano, tak kolik. Někdo chytřejší mu to poradil,
>>>ale já v tom nejsem kovaná, abych mu fundovaně
>>>odpověděla. V zákoníku práce jsem nic takového
>>>nenašla.
>>>Pomozte, prosím.
>>
>>Vážně ? A co § 93 zákoníku práce ?
>Chápu to správně : Nařízená práce přesčas nesmí u
>zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech
>a 150 hodin v kalendářním roce. Takže ještě po dobu 26
>týdnů x 8 hodin= 208 hodin? jsme malá firma, nemáme
>kolektivní smlouvu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 11. 2015 12:21
Vážení, prosím o pomoc. Zaměstnanec se ptá, když v kalendářním roce vyčerpá 150 přesčasových hodin, jestli nad tento rámec na základě nějaké dohody se zaměstnavatelem může v roce odpracovat ještě nějaké hodiny navíc, jestli ano, tak kolik. Někdo chytřejší mu to poradil, ale já v tom nejsem kovaná, abych mu fundovaně odpověděla. V zákoníku práce jsem nic takového nenašla. Pomozte, prosím.