Hlavní navigace

Daňové zvýhodnění a přečíslování dětí

  • (neregistrovaný)

    17. 12. 2015 9:39

    Dobrý den,

    prosím vás, potřebuji se zeptat: pracovník uplatňuje daň. zvýhodnění na dvě děti, jedno dítě ukončilo studium a došlo k "přečíslování" dětí - dítě, které skončilo mělo pořadí pro daň. zvýh. číslo 1, druhé číslo 2, takže se druhé dítě automaticky dostává na pořadí č. 1.

    Změnu pracovník řádně zapsal do daňového prohlášení, já děti opravila v programu a všechno je v pořádku.

    Ale včera jsem byla na školení a tam nám říkali, že když dojde k přečíslování dětí, tak pracovník musí znovu doložit potvrzení od druhého manžela , že on dítě neuplatňuje. Opravdu se musí vyžadovat nové potvrzení? Z toho se asi zblázním.....

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 12. 2015 11:08

      xJ (neregistrovaný)

      Re: daňové zvýhodnění a přečíslování dět
      ze stránek mfcr:
      Náležitosti Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění

      Jsou-li poplatníci vyživující dítě (děti) v rámci jedné společně hospodařící domácnosti oba zaměstnaní, podle § 38l odst. 3 písm. c) ZDP nárok na daňové zvýhodnění musí prokázat plátci daně potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém zaměstnavatel uvede jméno, příjmení, rodné číslo dítěte, v jaké výši poplatník na toto dítě uplatňuje nárok na daňové zvýhodnění (resp. že ho neuplatňuje) a od kterého měsíce.

      Potvrzení platí trvale do doby, než dojde ke změně rozhodných skutečností. Znovu musí toto potvrzení poplatníci předložit v případě, že dojde ke změně v počtu vyživovaných dětí, v důsledku kterého se bude měnit výše daňového zvýhodnění uplatňovaná na další dítě (děti).

    • 17. 12. 2015 11:26

      p (neregistrovaný)

      Re: daňové zvýhodnění a přečíslování dět
      pokud se narodí další dítě v rodině, tak to je jasný, ale když jedno dítě ukončí školu tak mi to přijde postavený na hlavu.....

    • 18. 12. 2015 7:01

      p (neregistrovaný)

      Re: daňové zvýhodnění a přečíslování dět
      prosím vás, ještě mě napadlo jak to bude v případě, kdy pracovník uplatňuje 2 děti, ale studium skončí dítě označené jako 2., takže k přečíslování prvního dítěte nedojde. Muím i v tomto případě chtít nové potvrzení od manželky , že neuplatňuje?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).