Re: KH - K zamyšlení
Milane, souhlasím s Vaším povzdechemi. Já mám všechno dávno navedené na sebe (plné moci). Nejde jen o "internetově negramotné" důchodce, ale znám spoustu šikovných řemeslníků, kteří sice email mají a na ten web (rozumějte Seznam) samozřejmě chodí, ale to je tak všechno. Umějí skvěle svoje řemeslo, ale na papíry holt nemají hlavu a o pečlivosti (ohledně papírů) raději pomlčím. Než se s nimi trápit a rozčilovat kvůli každému přiznání (podali- nepodali? pozdě? proč mi tuhle výzvu nedali včas atd.) to mám radši na sebe a funguje to k oboustranné spokojenosti. Oni mi dobře spravují auto, vymalují byt atd. (a nekecám jim do toho) - a já jim zase kompletně obstarám papíry. Obdobné je to i s intelektuály typu filozofové, technici či vědci. Jsou to kapacity ve svém oboru, ale vztah k papírům... darmo mluvit. Každej holt umíme něco. Smířila jsem se s tím a spokojenost je myslím na všech stranách ;-)
Ono to ani není tak povzdech, jako spíš nas..ost. Přiznání jsou v pohodě, s některými spolupracuji pomalu dvacet let, ale KH je něco jiného. Strana klient a účetní a spousta proměnných, které vy ani já neovlivníme. Ale nikdo. ani stát nemůže po účetních chtít aby přebírali zodpovědnost a to ani za důchodce ani za výborné řemeslníky a další které jste zmiňovala. Je to prostě sprosťárna a ve vší úctě, vzít si kompletní zodpovědnost (myslím tu časovou) na sebe je vpřípadě KH moje vlastní likvidace. Nicméně zákon platí a musíme ho bohužel respektovat. Pokud se všichni co tady jsme vše naučíme lépe než všechny paní z FÚ, což zatím není můj případ, tak se dá uplatnit " plán záměrných chyb" - můj sporadický příspěvek minulý týden a systém se tak úžasně zahltí. To není nabádání k nepravostem - opět odlehčení.... Jdu si dát panáka když budou ty Vánoce.
Milane, souhlasím s Vámi, ale nevidím v praxi jinou schůdnou cestu než i tu komunikaci s KH vzít na sebe. Mí klienti jsou sice šikovní, ale ne na papíry... a kdybych to KH nechala na nich, tak by se brzy vyvalila spousta průs**ů a následně by nejspíš skončilo klientovo podnikání a tím i naše spolupráce... Čest světlým výjimkám... Ta zodpovědnost je blbá, ale co jinýho navrhujete, aby to fungovalo?
No jo, ale vše na sebe... a co ti pouze s e-maily?
Dejme tomu 20 klientů. Každou chvíli hrozba nějaké výzvy.
Jasně, i v dobách předkontrolněhlásené je třeba dodržovat termíny. Ale nebyl problém, když jsme jeli skoro na 3 týdny za velkou louži, vše stihnout. Musí to být měsíc "nekvartální" (třeba květen, kdy se účtuje duben), mzdy jsme udělali do 2.-3. května, 5. jsme letěli, 24. zpět a měsíční DPH jsme stihli v té pětidenní lhůtě bez sankcí v klidu podat.
V roce 2016? Nemožné.
Já jen doufám, že se ještě něco v tomhle bude měnit.
Re: KH - e-maily neuvádět
L-Core,
člověk s e-mailem po několika pokutách ve výši 30 000 Kč pochopí, že musí skončit s podnikáním nebo si zřídit DS.
Domnívám se, že lze stále využít 5 pracovních dnů bez sankce na odevzdání DPH.
25 podáte KH podle stavu v jakém ho budete mít.
Zpracování dat jim potrvá cca 5-7 dní. Teprve potom by přicházely výzvy, které můžete mít zaparkované 10 dní v DS.
Mezitím zpracujete řádné přiznání k DPH a následné KH. Pokud se to nebude opakovat často, tak se podle mého názoru nebude jednat o maření správy daní.
Na nějaké změny nespoléhejte. Oni potřebují rychle reagovat na kolotočáře, alespoň jsem to slyšel od několika různých představitelů GFŘ. Že by člověk mohl onemocnět, chtěl jet na dovolenou atd. je absolutně nezajímá. Vždyť KH dělají pro poctivé poplatníky, aby narovnali podnikatelské prostředí a poctivé poplatníky neobtěžovali kontrolami. :-))
Hezký den a pěkné Vánoce!
Re: KH - maření správy daní
Milane,
na maření správy daní je pokuta až 0,5 mil. O tom bych ani nežertoval. IP adresa se dá zjistit. Ta sekta, co je u moci, to myslí vážně. Viz video z tiskovky pana GŘ.
Na druhé straně pevně věřím, že se dá KH zvládnout. Přežili jsme již množství zákonů vydaných po Vánocích. :-))
Hezký den! a pěkné Vánoce!
Dobrý den,
i já se k tomuto příspěvku hlásím. Spolupracuji s několika živnostníky a mini s.r.o. Jsou to skvělí řemeslníci a i zodpovědní zaměstnavatelé, prostě lidi, co se chtějí věnovat plně své odbornosti a s administrativou se obracejí na mě. Dokonce mají někteří obavu, jestli budu i v příštím roce pro ně účetnictví dál zpracovávat. Slyšeli, že mnoho účetních se prý bojí být dále účetními.
No já se ani nedivím. Stejně ale dál budu statečně se zákony bojovat, dokud nás pokuty neporazí.
Budeme bojovat všichni a jak to tu už několikrát od chytřejších lidí zaznělo, co tě nazabije, to tě posílí. Otázka na co to posílení, na další represe ze strany našich vůdců? Řešení momentálně optimální neexistuje i když ho ti nahoře nabízejí . Se sebezapřením jsem donutil všechny FO krom těch výše zmiňovaných - bez PC, aby si založily DS a abychom se obden v náhledu střídali, neb, když jsem to spočítal tak by mě to denně zabralo asi tak dvě hodiny a na to fakt nemám čas ani nerv. Nevím, výše zmiňované OSVČ - důchodce nechci posílat do háje - je tu jakýsi dlouholetý vztah, možná si je vezmu na svoji DS, ALE FAKT TO NENÍ ŘEŠENÍ. Ono je to i o blbým úrazu, nemoci, dovolené ..... Sakra, to tu není někdo chytřejší co má nějaký nápad?
Fajn, pokud má klient syna a zmocnění, asi by to šlo a co když nemá ani jedno ? Vrátím se k prvopočátku tohoto vlákna. Stát opravdu nemá nárok ani právo nařizovat kdo má mít PC, kdo k němu má mít přístup a ani nemůže nutit "negramotné" v HW,SW aby se to naučil, takový zákon prostě neexistuje a to nemluvím o financích spojených s pořízením těchto drobností.... Zbytek po půlnoci, už jsem překročil
Co kdyby se vám jako účetní/účetnímu, který vzal na sebe tu zodpovědnost za své klienty, stal nějaký úraz? Co kdybyste se nedejbože probrali po 10 dnech v nemocnici? Máte ošetřeny opravdu všechny možnosti? Anebo na ně raději ani nemyslíte?
Ano, jde o diskriminaci. Diskriminaci těch, kteří jsou dost zodpovědní a spolehliví ve své práci. Natolik, že se jí věnují naplno a papírování předávají někomu jinému. Takových si vážím a takovým rád platím. A v jejich kůži bych být nechtěl.
Re: KH - vládci mohou hodně
Milane,
lidsky Vás chápu.
Nicméně po právní stránce vládci mohou opravdu hodně. KH je toho důkazem.
Stejně je to u EET. AB opakovaně prohlásil, že snad každý podnikatel na to má. On má z dotací miliardy a tak si několik zařízení na EET pořídí. A ostatní jsou jen na to, aby na ty dotace odvedli daně. A vo tom to je. :-))
Hezký den!
Re: KH - kontrola DS
Milane,
vždyť nemusíte obden nahlížet do DS. Nastavíte si upozorňování, že do DS došla zpráva od OVM.
Sice existuje judikát, že pokud nedorazí upozornění o doručení zprávy do DS, takže se zpráva bere za doručenou 10 den. Domnívám se, že nedoručení upozornění na příchozí zprávu je výjimečné. Ale i pokud byste tomu nevěřil a chtěl mít jistotu, tak stačí nahlížet 3x do měsíce nikoliv obden.
Počítačově "negramotný" klient Vás může pověřit k nahlížení do své DS a určit, že upozornění o doručení zprávy bude chodit na Váš e-mail.
Hezký den!
Mám taky pár takových, co snad ani nikdy neviděli počítač...
Snažím se všechny přesvědčit, ať si zřídí datovky, kvůli tomu odležení reakce až o 10 dní. Někteří odolávají, že prý se uvidí. Samozřejmě do nich hučím "po pěti dnech 30 tisíc pokuta" a že se budou spoéhat na nespolehlivý e-mail (klidně se může stát, že poskytovatel bude mít poruchu a ten prostě nedojde).
Určitě nejsem ochoten za kohokoliv přebírat zodpovědnost za jeho datovou schránku, nejsem sebevrah. Při tom množství drobných klientů bych nedělal nic jiného..
Moje (plánovaná) pravidla:
1. Klienti s e-mailem budou vědět, že když mi výzvu včas doručí, zareagujeme (pošlu to "anonymně" přes EPO, oni odevzdají vytištěné fyzické potvrzení).
2. Klient s DS ode mě dostane *xml, kterou ze své schránky odešle
3. Pokud budu mimo (třeba 10 dní dovolená), dostanou datovkáři pokyn, aby schránku vybrali tak dva dny před mým odjezdem, výzvy vyřešíme a pak tam 10 dní nelezli! Případné výzvy z té doby vyřešíme po mém návratu, abychom termín 5+10 dodrželi.
4. E-mailisté to budou mít horší. Buď se jim podaří mě nějak kontaktovat a (budu-li mít možnost) nějak mi doručit tu výzvu, že bych poslal alespoň "vše je OK" (i když to třeba nebude pravda), nebo využiji "ZÁSKOK".
5. Plánuji si s někým známým účetním ze svého okolí udělat takovou dohodu, kdyby jeden nemohl (dovolená, nemocnice), aby "ZASKOČIL" a pomohl klientovi toho druhého s odesláním reakce na výzvu.
Má to své ALE. Netuším, jak se bude FÚ tvářit na to, když ve výzvě potvrdí člověk původní KH a ano to nakonec bude špatně..
Pokud bude úplně nejhůř, prostě s tím po 25 letech seknu :-(
Nějak to snad do důchodu doklepu.
Já to také dělám už přes 20 let, a nyní poprvé mám chuť s tím seknout. Zatím to u mně fungovalo přes mojí DS- mám ji povinně jako daňový poradce, bez větších problémů. Klienty mám různé, vytřídila jsem si je, tak uvidím. Snad těch 10 dní k dobru bude stačit na dovču. V případě nemoci mám v záloze sestru také účetní, už jsme se vzájemně zastoupily dříve při mé operaci TEP a její operaci páteře. A když bude nejhůř, přestanu s tím ( neb můžu jako čerstvý důchodce), i když nerada, stále mně práce baví. Klidné svátky všem.
Re: KH - koncentrace do jedné DS
Evo,
rozumím slovům, že máte "navedené na sebe plné moci" tak, že vše posíláte ze své DS. To nepovažuji za vhodné.
Předpokládám, že
- máte více klientů
- minimálně na začátku bude velké množství výzev
- výzvy budou posílány najednou v rozmezí 1-2 dnů po hromadném zpracování za jedno zdaňovací období
Pokud uvedete jako kontaktní osobu svou DS, tak dostanete najednou hodně výzev. Pokud jednou vstoupíte do své DS, tak máte všechny výzvy doručeny a máte jen 5 dní na vyřízení.
Pokud by na KH klientů byly uvedeny jejich DS, tak by výzvy chodily do jejich DS. Vám může chodit zpráva, že DS klienta dostala nějakou zprávu od OVM. A u počítačově "negramotných" můžete mít právo do jejich schránky vstoupit. Kukátkem se přesvědčíte, zda se jedná o zprávu od FÚ nebo o jinou zprávu. Na vybírání zpráv můžete využít 10+5 dní.
To co vyhovuje dnes, velmi pravděpodobně nebude vyhovovat po 1.1.2016. KH považuji za velkou změnu.
Hezký den a pěkné Vánoce!
Re: KH - koncentrace do jedné DS
Pavle, moc děkuju za Váš názor (a vůbec za všechny Vaše příspěvky). U většiny klientů mám možnost vstupu do jejich datovek, u některých posílám na základě plné moci ze své datovky. Kukátko mi moc nepomůže, protože klienti vstupují do datovek sami (musejí), takže bude doručeno tak jako tak. Pokud jde o KH, ještě jsem nevymyslela nic optimálního, sleduju vývoj a info FS. V prvním pololetí stejně žádnou dovolenou neplánuju, tak uvidím, jak to bude fungovat a pokud se něco změní legislativně či nikoliv - podle toho se zařídím dál.
Re: KH - Pošťák
Evo,
pokud mají klienti potřebu vstupovat do DS častěji, tak by se mohla zřídit DS určená jen pro příjem výzev na KH tzv. Pošťák. Musela by se sice zapojit další osoba, ale pokud by se vyplnily pesimistické předpovědi o množství výzev, tak by to mohlo pomoci.
Ale pokud to bude fungovat podle vizí mocných, tak jsou naše obavy liché. :-))
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 12. 2015 20:02
Dobrý večer,
důchodce OSVČ,daňová evidence, čtvrtletní plátce . Internet ani PC nemaje a znalosti jako uživatel také ne. Dnes jsem se snažil o vysvětlení co KH je, co obsahuje a jaké jsou lhůty a sankce. Po cca hodinové schůzce mého drahého klienta málem odvezli. Starších lidí si vážím, stát na ně bohužel kašle a nedejbože aby podnikali. Řešili jsme konkrétně datovou schránku, ale člověk co neměl v životě doma PC to prostě nepochopí. Mohl by sedět doma a krmit holuby, ale chce se mu pracovat - cením si toho. Vzhledem k tomu, že mám těchto OSVČ
v důchodovém věku povícero a zhruba ve stavu jako výše uvedený pán, ptám se. Tohle není diskriminace? Samozřejmě mohu si to vše navést na sebe, ale to není řešení. Stát se na takovéto případy prostě vy...l. Moc si vážím lidí jako je pan Pavel a spol. z této diskuze. Snažili se alespoň něco udělat, změnit, ale na naše zvolené polobohy jsou prostě krátcí. Nevím jak tyto kontrétní případy vyřešit a je mi to upřímě líto. Je mi líto nás všech, co jako ovce dělají podle toho, kteří nám zrovna vládnou. Moc sem nepřispívám, ale pečlivě toto fórum sleduji. Takže prosím všichni přispívající příjměte moje poděkování a přání pokojných a hezkých Vánoc. Moc si Vás vážím. Dík Milan