Re: dohoda o odpovědnosti
Nové dohody neděláme, abychom nemuseli dělat inventarizaci.
Po několika různých variantách máme nyní dohody o odpovědnosti s doložkou o společné odpovědnosti (tedy u těch, koho se to týká). Tzn. ukončení dohody s jedním zaměstnancem nemá vliv na další dohody. Společně odpovědní zaměstnanci podepisují společně jen inventuru.
>>Dobrý den,
>>prosím o vaše zkušenosti s uzavíráním dohod o
>>odpovědnosti za svěřené hodnoty. Tohle není moje
>>práce, v
>>diskuzích jsem buď špatně hledala, nebo prostě
>>nenašla.
>>Máte-li společnou dohodu o odpovědnosti a 1 pracovník
>>odejde na jiné místo . Písemně odstoupí od dohody. Co
>>ti ostatní ? Stačí jim dát informaci, že jeden
>>odstoupil, zbytek zůstává beze změny, nebo se musí
>>udělat
>>nová dohoda ? Stejně tak, když nastoupí nový pracovník
>>?
>>Zrušit starou dohodu a uzavřít novou, nebo jen
>>dodatek
>>o přistoupení nového pracovníka ? Děkuji.
>
>Nové dohody neděláme, abychom nemuseli dělat
>inventarizaci.
>
>Po několika různých variantách máme nyní dohody o
>odpovědnosti s doložkou o společné odpovědnosti (tedy u
>těch, koho se to týká). Tzn. ukončení dohody s jedním
>zaměstnancem nemá vliv na další dohody. Společně
>odpovědní zaměstnanci podepisují společně jen inventuru.
Nová dohoda nikoliv, ale pokud odstoupí 1 ze společně odpovědných, nastupuje povinnost zaměstnavatele provést inventuru.
>
>
>
>
No já jim to říkala, jenže to je strašné množství položek a nikomu se do toho nechce. Jenže, pokud tomu dobře rozumím, pokud neprovedou inventuru,když někdo odstoupí nebo nastoupí nový, tak vlastně se ostatní mohou zprostit odpovědnosti. Nebo to není tak jednoduché ? Díky moc
Povinnost?
Inventarizaci provádíme při odstoupení jen na žádost zaměstnance. Sami ne.
"...a na žádost kteréhokoliv ze společně odpovědných zaměstnanců při změně v jejich kolektivu, případně při odstoupení některého z nich od dohody o odpovědnosti."
Brala jsem to jako jeden bod. Myslíte to tak, že to odstoupení je samostatné a nevztahuje se k němu žádost ale povinnost zaměstnavatele?
Takže když to shrnu - máme společné dohody, když 1 odstoupí (písemně), inventura se dělá, jen když o to požádá. Ostatním zúčastněným dáme informaci, že pan xy odstoupil od společné dohody. (máme na jednom formuláři, který je v počtu výtisků tolik, kolik jich je , aby měl každý svůj výtisk dohody). Když přijde nový pracovník opět dáme informaci o změně, inventura když kdokoliv ze zúčastněných o ni požádá.
Nebo je možná i varianta - když dojde ke změně , všichni odstoupí od stávající dohody a uzavře se dohoda nová, s novým obsazením.
Nebo jsem něco pochopila blbě ? Díky
>>>>>>>>>dodatek
>>>>>>>>>o přistoupení nového pracovníka ? Děkuji.
>>>>>>>>
>>>>>>>>Nové dohody neděláme, abychom nemuseli dělat
>>>>>>>>inventarizaci.
>>>>>>>>
>>>>>>>>Po několika různých variantách máme nyní dohody o
>>>>>>>>odpovědnosti s doložkou o společné odpovědnosti (tedy
>>>>>>>>u
>>>>>>>>těch, koho se to týká). Tzn. ukončení dohody s jedním
>>>>>>>>zaměstnancem nemá vliv na další dohody. Společně
>>>>>>>>odpovědní zaměstnanci podepisují společně jen
>>>>>>>>inventuru.
>>>>>>>
>
>Takže když to shrnu - máme společné dohody, když 1
>odstoupí (písemně), inventura se dělá, jen když o to
>požádá. Ostatním zúčastněným dáme informaci, že pan xy
>odstoupil od společné dohody. (máme na jednom formuláři,
>který je v počtu výtisků tolik, kolik jich je , aby
>měl každý svůj výtisk dohody). Když přijde nový
>pracovník opět dáme informaci o změně, inventura když kdokoliv
>ze zúčastněných o ni požádá.
>Nebo je možná i varianta - když dojde ke změně ,
>všichni odstoupí od stávající dohody a uzavře se dohoda
>nová, s novým obsazením.
>Nebo jsem něco pochopila blbě ? Díky
Možné jsou obě možnosti, určitě záleží i na zvyklostech ve vedení personální agendy. Kromě toho, jestli se vyhotovují informace nebo nové dohody, je další rozdíl v provádění inventury. Zatímco v první možnosti záleží na tom, zda některý ze zaměstnanců o ni požádá, u druhé možnosti je inventura povinností zaměstnavatele - § 254 odst. 2 věta první ZP. Jinak tyto společné odpovědnosti bývají složité i pro soudy, jeden spor je veden od roku 2004.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 1. 2016 11:44
Dobrý den,
prosím o vaše zkušenosti s uzavíráním dohod o odpovědnosti za svěřené hodnoty. Tohle není moje práce, v diskuzích jsem buď špatně hledala, nebo prostě nenašla.
Máte-li společnou dohodu o odpovědnosti a 1 pracovník odejde na jiné místo . Písemně odstoupí od dohody. Co ti ostatní ? Stačí jim dát informaci, že jeden odstoupil, zbytek zůstává beze změny, nebo se musí udělat nová dohoda ? Stejně tak, když nastoupí nový pracovník ? Zrušit starou dohodu a uzavřít novou, nebo jen dodatek o přistoupení nového pracovníka ? Děkuji.