Re: DE+DPH zemědělec- kontrolní hlášení
V DE se nepoužívá účetní osnova, předkontace v podstatě odpovídají řádkům peněžního deníku :-). Pro vydané faktury budete používat předkontace UD, případně UDA4 nebo UDA5, což odpovídá sekcím KH A4 a A5. Pro přijaté faktury pak předkontace PD, případně další, které nají v číselníku Členění DPH uveden odkaz na sekce KH B2 nebo B3.
Ne, v DE zadáváte členění DPH - to vstupuje do Přiznání k DPH i Kolntrolního hlášení. Když kliknete na úetnictví - daň z přidané hodnoty - členění DPH - máte tam přehlednou tabulku. Předkontace je něco jiného, ty slouží k zavedení do peněžního deníku.
Jéžiš, omluvuju se, všude kde jsem použil slova Předkontace má být Členění DPH, děkuji kolegyni za opravu. Ale jinak platí to co jsem napsal :-) Protože se ale tazatel zřejmě ptá i na "účtování" do Peněžního deníku, tam se musí prohrabat Předkontacemi a vybrat si ty potřebné :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 1. 2016 18:15
Dobrý den, potřebuji poradit s kontrolním hlášením. Jsem zemědělec vedu DE dposud jsem podával DPH ručně vyplněné. Nyní musím elektronicky + kontrolní hlášení. Pořídil jsem si POHODU DE , ale nevím jaké předkontace zadat? DPH 343?? Stejné jako v účetnictví??
Děkuji za odpověď.