Re: Sankce - úrok z prodlení
Tak z mé strany lépe: jedná se o dvě faktury, na kterých je uvedené, že jsme vraceli zboží. Nejedná se ale o ODD, je tam klasická dodávka, ale zároveň i vratka zboží. Datum vystavení faktur i datum UZP je 28. 11. 2015. Já fakturu obdržela 4. 12. 2015 a odpočet na vstupu ponížila až za 12/2015 místo abych ponížila nárok na odpočet za 11/2015 za tu vratku. Je to srozumitelnější?
Z vratky zboží jste povinni jako odběratel vrátit DPH v 11/2015 a nárok na odpočet DPH z DD při dodání zboží máte až obdržíte doklad ve 12/2015 a že je vše vystaveno na jednom dokladu není rozhodující. Za 11/2015 jste s vrácením DPH - jen u té vratky v prodlení.
Ano, úrok z prodlení bude jen z té vratky zboží za 11/2015.
Pro zjednodušení si představte, že máte vystaven samostatně ODD na vrácení zboží a zvlášť DD na dodání zboží a ne jeden doklad, kde je vše dohromady.
Jako odběratel musíte opravu provést v období, kdy nastaly rozhodné okolnosti pro opravu = uznání reklamace za vrácené zboží 28.11. tj., v 11/2015 a při dodání zboží máte nárok na odpočet DPH až máte daňový doklad = DUZP 28.11., vy jste obdrželi 4.12. tj. v 12/2015.
Příslušné §§ ZDPH:
§74 - oprava odpočtu DPH
§73 - podmínky pro nárok na odpočet DPH
Děkuji paní Danielo, toto už jsem pochopila i to, že vratka zboží může být odečtena na faktuře s klasickou dodávkou a já jako odběratel musím vrátit odpočet v měsíci, kdy se zboží skutečně vracelo.
Paní Danielo, našla jsem tu v diskusi, že úrok z prodlení se řídí: ZDPH § 104 ? Vykládám si to špatně, když si myslím, že úrok z prodlení mi vypočítají z celkové daňové povinnosti, kterou jsem měla v měsíci 11/2015. Ještě jednou díky.
U DPH je sankce pouze z částky, kterou dlužíte. Naštěstí ne z celkového plnění. Představte si, že byste měla podle přiznání k DPH zaplatit 100.000,-Kč. Za měsíc byste zjistila, že jste do přiznání nezahrnula jedno plnění, u kterého by bylo DPH 50,-Kč.
Za jedno padesátikorunové opomenutí by byla sance z celkového DPH 100.050,-Kč opravdu tvrdá
Úrok z prodlení se řídí DŘ §252. §104 ZDPH říká jen za jakých podmínek se bude nebo nebude úrok počítat, když ho uvedete do nesprávného zd. období. Úrok z prodlení u daně nižší než měla být, se počítá jen z toho rozdílu, ne z celé daňové povinnosti. Vratku uvedenou společně na DD s dodávkou zboží jste pochopila správně. Hezký den.
Snad už poslední dotaz, který se mi zrodil v hlavě k této mé problematice:
ve 12/2015 jsem uplatnila u těchto faktur odpočet na vstupu z rozdílu dodávky a vratky:
dodávka zboží byla: DPH 1 200 Kč (mělo být na vstupu v 12/2015)
vratka zboží byla: DPH 500 Kč (mělo být na vstupu v 11/2015 mínusem),
a já udělala: DPH 700 Kč na vstupu v 12/2015, když mi na to FÚ přijde, jak bude postupovat? Ještě jednou díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 1. 2016 10:51
V jednom měsíci mám dvě faktury, u kterých jsem uplatnila odpočet DPH až v následujícím měsíci. Budu platit úrok z prodlení z daňové povinnosti toho měsíce za každou fakturu samostatně nebo jen jednou. Díky.