Hlavní navigace

Skončení pracovního poměru dohodou

  • (neregistrovaný)

    5. 9. 2012 13:06

    Před 4 lety jsem zaměstnala ve svém obchodě svoji kamarádku na plný úvazek a na dobu neurčitou. Asi po dvou letech nám začaly klesat tržby a ubývalo zakázek, dnes je situace taková, že  z ekonomických důvodů ji nemohu déle zaměstnávat, práci si zastanu sama, nemám bohužel ale z čeho platit ani mzdu ani závazky vůči státu. Protože má dítě ve věku 8 let, které  potřebuje péči, a zaměstnankyně dojíždí 30 kilometrů do práce a vrací se večer po 19té hodině, není takové zaměstnání ani  pro ni výhodné. Poprosila jsem ji, aby přistoupila na ukončení pracovního poměru dohodou. Bude se jí nějak krátit příspěvek státní soc. podpory v nezaměstnanosti?  Její mzda činí 10 500 Kč v hrubém. Dohodly jsme se, že vzhledem k finanční situaci zaměstnavatele nepožaduje odstupné. Ale zároveň nechce být ukrácena na dávkách podpory v nezam. Jak přesně  formulovat dohodu? 
    Děkuji za odpověď.
    Jana Ševčíková

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 9. 2012 17:52

      autorka

      Dobrý den,

      podle mého názoru máte dvě možnosti. Buďto jí dáte výpověď pro nadbytečnost dle § 52 písm. c) zákoníku práce s dvouměsíční výpovědní dobou a tříměsíčním odstupným (odstupné je povinné) nebo ukončíte pracovní poměr dohodou bez udání důvodu dle § 49 zákoníku práce k jakémukoli datu (v takovém případě odstupné nemusíte poskytnout).

      Nárok na podporu:

      Výpověď pro nadbytečnost - uchazeč nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud mu vznikl nárok na výplatu odstupného. Podpora náleží až od čtvrtého měsíce po skončení zaměstnání.

      Dohoda - při ukončení pracovního poměru dohodou činí procentní sazba podpory v nezaměstnanosti po celou dobu podpůrčí doby jen 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku. V případě rekvalifikace činí podpora 60 % průměrného měsíčního čistého výdělku.

      Bohužel nezáleží jak dohodu o rozvázání pracovního poměru formulujete, důležité je, že se jedná o dohodu. Uchazeči o zaměstnání bude za této situace krácena podpora vždy. Budete-li chtít kamarádce pomoci, můžete se dohodnout např. na kompenzaci odměnou při ukončení pracovního poměru, přestože je pro Vás finanční situace složitá. Je třeba si uvědomit, že je ochotna vzdát se odstupného, na které má nárok.

      Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).