OBZP, zaměstnanec, opět OBZP + pronájem

• (neregistrovaný)

15. 2. 2016 12:07

Zdravím, mám zřejmě poměrně primitivní dotazy, přesto bych se raději ujistil. Během roku 2015 jsem byl prvně OBZP (zdravotní platím, sociální nikoliv), poté krátkou chvíli zaměstnanec, poté opět OBZP. V průběhu roku mám také nějaké příjmy z pronájmu, aplikuji paušál.

U zaměstnavatele jsem podepsal prohlášení na zdaňovací období 2015, respektive pouze na daný měsíc zd. období, kdy jsem u něj byl. Příjem ze závislé činnosti nepřesáhl 5000 kč (ačkoliv si nejsem jistý, jestli je to v tomhle případě relevantní). Potvrzeno a sečteno mě nečeká žádné doplácení daní, ale jde mi o správnost přiznání.

Mé dva dotazy:

1) Na potvrzení o zd. př. je na řádcích 9./12. "skutečně sražená záloha", resp. "záloha na daň z příjmů celkem" ve výši několika málo stokorun, která se uvádí v ř. 84 přiznání a na ř. 91 vychází právě tato částka negativně.

Rozumím tomu tak, že (samozřejmě při dodání potvrzení o zd. př.) o tuto částku (ř. 91) mohu díky výši (níži :)) ostatních příjmů/pádem nízkých daní, které "pokryje" sleva, žádat coby o přeplatek?

2) Jakým způsobem vstupuje do hry prohlášení poplatníka? Je jeho důsledkem právě ona "skutečně sražená záloha"? Nebo je potřeba prohlášení získat a přiložit? Nebo má (v kontextu mého podání přiznání) nějaký jiný účel?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 2. 2016 12:40

Maxx (neregistrovaný)

Re: OBZP, zaměstnanec, opět OBZP + proná
      podepsal jste prohlášení k dani a stejně Vám byla sražena záloha na dań z příjmu cca 5tis. Kč? Vše by měla pokrýt sleva na poplatníka.

Obecně - do přiznání dáte i příjmy ze zaměstnání i příjmy z pronájmu. Pokud Vám opravdu byla sražena záloha na daň ze zaměstnání a Vaše celkové příjmy jsou nízké - je možné, že máte nárok na vratku (ve výši sražené zálohové daně u zaměstanvatele).

Prohlášení k přiznání nepřikládá. Budete dokládat pouze potvrzení o zdanitelných příjemch (vystaví zaměstnavatel) a přílohu, kde se počítá a vykazuje pronájem (nevím z hlavy číslo přílohy).

• 15. 2. 2016 13:11

Martin N. (neregistrovaný)

Díky za odpověď! Úvazek měl být původně úplně klasický, dlouhodobý, nakonec trval jen chvilku, zřejmě proto vznikla ta nejasnost s tím neobvykle nízkým příjmem.

• 15. 2. 2016 12:42

katka2 (neregistrovaný)

>Zdravím, mám zřejmě poměrně primitivní dotazy, přesto
      >bych se raději ujistil. Během roku 2015 jsem byl prvně
      >OBZP (zdravotní platím, sociální nikoliv), poté
      >krátkou chvíli zaměstnanec, poté opět OBZP. V průběhu roku
      >mám také nějaké příjmy z pronájmu, aplikuji paušál.
      >
      >U zaměstnavatele jsem podepsal prohlášení na zdaňovací
      >období 2015, respektive pouze na daný měsíc zd.
      >období, kdy jsem u něj byl. Příjem ze závislé činnosti
      >nepřesáhl 5000 kč (ačkoliv si nejsem jistý, jestli je to v
      >tomhle případě relevantní). Potvrzeno a sečteno mě
      >nečeká žádné doplácení daní, ale jde mi o správnost
      >přiznání.
      >
      >Mé dva dotazy:
      >
      >1) Na potvrzení o zd. př. je na řádcích 9./12.
      >"skutečně sražená záloha", resp. "záloha na daň z příjmů
      >celkem" ve výši několika málo stokorun, která se uvádí v
      >ř. 84 přiznání a na ř. 91 vychází právě tato částka
      >negativně.
      >
      >Rozumím tomu tak, že (samozřejmě při dodání potvrzení
      >o zd. př.) o tuto částku (ř. 91) mohu díky výši (níži
      >:)) ostatních příjmů/pádem nízkých daní, které
      >"pokryje" sleva, žádat coby o přeplatek?
      ano
      >
      >2) Jakým způsobem vstupuje do hry prohlášení
      >poplatníka? Je jeho důsledkem právě ona "skutečně sražená
      >záloha"? Nebo je potřeba prohlášení získat a přiložit? Nebo
      >má (v kontextu mého podání přiznání) nějaký jiný účel?
      Pro DP to žádný účel nemá. Přiložíte Potvrzení, čísla z něj opíšete do §6, do §9 napíšete pronájem, a pak sčítáte a odčítáte dle návodu (nebo to sčítá samo).
      Úplně na konci požádáte o přeplatek.

• 15. 2. 2016 12:50

Líba (neregistrovaný)

Prohlášení poplatníka si nechává zaměstnavatel pro případnou kontrolu z FÚ. Nastupoval jste v průběhu měsíce? Při takto nízkém příjmu by sleva na poplatníka měla pokrýt celou daň a vy byste žádnou daň na potvrzení mít neměl. V případě, že jste nepracoval od 1. dne v měsíci, je možné, že vám mzdová slevu na poplatníka nedala a v tom případě bude vámi zaplacená daň přeplatkem, který vám FÚ vrátí.

• 15. 2. 2016 13:16

Martin N. (neregistrovaný)

Díky za odpověď! S tím nízkým příjmem jsem to zmiňoval v odpovědi jinému příspěvku, původně to měla být normálně dlouhodobá záležitost, ale nakonec to trvalo dokonce jen část měsíce. V přiznání jinak celkově sleva skutečně vše pokrývá, jen jsem si nebyl jistý tou zálohou z potvrzení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).