OBZP, zaměstnanec, opět OBZP + pronájem

• (neregistrovaný)

15. 2. 2016 12:07

Zdravím, mám zřejmě poměrně primitivní dotazy, přesto bych se raději ujistil. Během roku 2015 jsem byl prvně OBZP (zdravotní platím, sociální nikoliv), poté krátkou chvíli zaměstnanec, poté opět OBZP. V průběhu roku mám také nějaké příjmy z pronájmu, aplikuji paušál.

U zaměstnavatele jsem podepsal prohlášení na zdaňovací období 2015, respektive pouze na daný měsíc zd. období, kdy jsem u něj byl. Příjem ze závislé činnosti nepřesáhl 5000 kč (ačkoliv si nejsem jistý, jestli je to v tomhle případě relevantní). Potvrzeno a sečteno mě nečeká žádné doplácení daní, ale jde mi o správnost přiznání.

Mé dva dotazy:

1) Na potvrzení o zd. př. je na řádcích 9./12. "skutečně sražená záloha", resp. "záloha na daň z příjmů celkem" ve výši několika málo stokorun, která se uvádí v ř. 84 přiznání a na ř. 91 vychází právě tato částka negativně.

Rozumím tomu tak, že (samozřejmě při dodání potvrzení o zd. př.) o tuto částku (ř. 91) mohu díky výši (níži :)) ostatních příjmů/pádem nízkých daní, které "pokryje" sleva, žádat coby o přeplatek?

2) Jakým způsobem vstupuje do hry prohlášení poplatníka? Je jeho důsledkem právě ona "skutečně sražená záloha"? Nebo je potřeba prohlášení získat a přiložit? Nebo má (v kontextu mého podání přiznání) nějaký jiný účel?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).