Kontrolní hlášení krácený odpočet

• (neregistrovaný)

16. 2. 2016 11:12

Dobrý den, máme platební kalendář na elektřinu 12 000,
    krátíme odpočet. Do kontrolního hlášení mi program vkládá do B.3.
    Nemá to být v B.2. celá částka, s použitým poměrem N? Prosím o pomoc. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2016 11:29

Judita (neregistrovaný)

Re: kontrolní hlášení krácený odpočet
      Snad Vám pomůže toto ze stránek fin. správy:

otaz 4 – poměrný nárok na odpočet daně
      Jako plátce DPH jsem přijal zdanitelné plnění – daňový doklad vystavený plátcem DPH - v celkové hodnotě 11.000 Kč, ze kterého mám pouze poměrný nárok na odpočet daně dle § 75 zákona o DPH. V souvisejícím daňovém přiznání a kontrolním hlášení budu tudíž uplatňovat nižší hodnoty odpočtu, než prezentuje přijatý daňový doklad (uplatněný nárok na odpočet daně bude pod 10.000 Kč). Jak tuto hodnotu vykázat v souvisejícím kontrolním hlášení?

Odpověď 4
      Poměrný nárok na odpočet z příslušného daňového dokladu bude vykázán v části B.2. kontrolního hlášení, neboť pro posouzení stanoveného limitu pro část B.2. (tj. 10.000 Kč) uvažuji celou hodnotu daňového dokladu (zde činí 11.000 Kč) - bez ohledu na to, jakou výši odpočtu daně plátce uplatňuje. Do souvisejícího řádku části B.2. kontrolního hlášení je kromě dalších položek nutné specifikovat i to, že jde o uplatnění poměrného nároku na odpočet – zaškrtnutí příslušného pole „ANO“.
      Obdobně se postupuje i v případě, že doklad obsahuje i další plnění, ze kterých si plátce nemůže uplatnit nárok na odpočet = pro posouzení limitu je rozhodná celá hodnota daňového dokladu včetně daně bez ohledu na režim DPH, či výši uplatňovaného nároku na odpočet daně.

• 16. 2. 2016 11:55

Soňa 1234 (neregistrovaný)

No ale krácení odpočtu a poměrný nárok na odpočet je něco jiného, nebo se mýlím?

• 16. 2. 2016 12:03

Dotaz 1 – krácený nárok na odpočet daně
      (zveřejněn 11. srpna 2015)
      Jsem plátcem daně a mám krácený nárok na odpočet. Musím vypočítaným koeficientem krátit hodnoty základu daně a daň v kontrolním hlášení?

Odpověď 1
      (zveřejněna 11. srpna 2015)
      Do kontrolního hlášení uvedete celou hodnotu základu daně a daň na vstupu (tj. nikoliv v krácené výši). Pokud vyplňujete oddíl B.2. kontrolního hlášení, ve sloupci „Použit poměr“ uvedete v daném případě „NE“.

• 16. 2. 2016 12:19

zoufalec (neregistrovaný)

Takže když mám krácený nárok na odpočet tak dám B.2. NE a kdybych měla poměrný nárok na odpočet tak bude B.2. ANO, je to tak? Děkuji Vám

• 16. 2. 2016 12:23

Přesně tak jsem to pochopila i já.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).