Re: bonus za výtoč piva
Z té zálohy na budoucí bonus byste neodváděl DPH, ani kdybyste byl plátce - ustálil se výklad, že to není úplata za plnění, ale záloha na něco, co třeba ani nenastane, takže se z toho DPH neodvádí. Kontrolní hlášení - pokyny radí nezahrnovat, suma dokladu je pod 10000 Kč. Určitě nic nezkazíte tím, když si ověříte u pivovaru, jak bude postupovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2016 14:47
Dobrý den, můžete mi pomoci, nevím si rady.
Jako OSVČ neplátce vedoucí daňovou evidenci mi pivovar zaslal
v r. 2014 částku 100 000,- Kč jako bonus za výtoč piva na 3 roky - nebyl jsem v té době plátce DPH - chtěli po mě,
abych vystavil zálohövou fakturu na 100 tis.Kč , což jsem udělal. Také mám smlouvu o poskytnutí bonusu, kde je vše popsané. Zálohu jsem si v celé výši zahrnul do zdanitelných příjmů, když jsem obdržel v r. 2014 peníze na podnikatelský účet. Ale v té době jsem nedělal nic s DPH. Od r. 2015 jsem plátce DPH. Na základě nahlášeného oběru mi zaslali za r. 2015 v lednu 2016 dobropis, kde mi dobropisují odběr piva, k tomu však připočtou DPH 21% a následně odečtou částku bez DPH jako "nezdaněnou " přijatou zálohu.
ZD -30 000,- Kč vvvv DPH 21% - 6 300,- Kč
přijaté zálohy nezdaněné +30 000,- ,
Celkem k úhradě - 6300,- Kč
Tím mi vlastně zašlou mínusovou částku DPH a do poznámky uvedli " zůstatek zálohy je 100 tis. mínus dobropisovaný základ, tj. např 70 000,- .
1. nevím si rady, jestli nemusím nic vypořádat DPH u té velké zálohy, když jsem mezitím plátce DPH
2. jestli jsem celou částku 100 000,- měl opravdu zdanit DPFO
3. jak to ovlivní kontrolní hlášení teď lednu
Radši asi skončím s podnikáním než DPH a pokuty.
děkuji moc