Re: OT: čtvrtletní pl.DPH a KH jen uskut
Přesně tak, za leden tam mám jen uskutečněná plnění nad a do 10t.
A spadlo mi tam několik málo faktur nákladových faktur z prosince 2015, které mají datum vystavení až 2016, dělají cca 3000 Kč. A přesně tak to před chvílí odešlo.
Prostě, roky jsem takto s klientem spolupracovala a nebudu na tom ani já, ani on měnit. Vše mu pak spadne až do března, nesmím jen všude zapomenou měnit datum uplatnění dokladu na 3/16.
:-) tak jarní prázdniny a nepřítomnost týden v kanceláři, já tento stav nouze opravdu mám
Myslím, že to je nápad Pavla, tím by se u čtvrtl.plátců snížilo "riziko" výzev, že by se naše doklady na vstupu (B) nespárovaly s protistranou s jejich doklady na výstupu (A).
A dále je lepší kontrola. Takto jsem to pochopila já a přišlo mi to logické.
Představte si to v reálu.
Máte v systému např. u přijatých faktur uvádět pět datumů
datum zápisu
datum účetního případu
datum možnosti odpočtu DPH / zařazení do KH
datum splatnosti
datum KH DPH
Když budete evidovat doklady do měsíčního KH, tak alespoň první tři z uvedených datumů jsou stejné. Když budete evidovat doklady do posledního KH ve čtvrtletí, tak jen první dva datumy budou stejné, ostatní budou rozdílné. Neřekla bych, je bude v tomto případě lepší kontrola. Minimálně to bude více práce.
Používám Premier a mám tam políčka -
- DUZP - odsud si bere KH. Mám i ruční možnost tyhle 2 data dát rozdílně, ale zatím nebyl důvod.
- datum pro přiznání DPH (to si doplňuje sám + tohle pole si budu editovat v případě, že budu posílat i DPH)
- datum přijetí nebo vystavení dokladu - dávám z faktury
- datum splatnosti - klasika 14 dnů, plní si sám, případně mám přednastaveno, kteří dodavatelé mají delší splatnosti.
Takže já víc práce mít nebudu a dokážu se s tím srovnat, klient jede v zaběhlé lince a co si budou myslet v Pardubicích je mi opravdu jedno. Až mi nějakým zákonem přikážou, že to tak dělat nemůžu, vymyslíme to jinak. Dokud můžu nárokovat 3 roky, nebudu na tom nic měnit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 2. 2016 10:44
Dobrý den,
je to spíše taková anketa. V historii jsem se dočetla o tipu u čtvrtletních plátců DPH podávat KH jen u uskutečnitelných plnění (sekce A). Chtěla jsem se zeptat, zda to takto někdo budete podávat?
Já to takto mám předchystané, že bych v KH sekce v B (přijatá plnění) podala až za březen spolu s DPH.
Ale když se na to dívám v počítači, tak se mi to zdá "divné".
Prosím Vás, jak to budete dělat vy?
Moc by mi to pomohlo se rozhodnout:)
Děkuji předem