Zaplacená záloha v roce 2015 v DE

• (neregistrovaný)

5. 3. 2016 14:22

Dobrý den,

jsme FO a koncem r. 2015 jsme zaplatili na základě zálohové faktury částku 156.000,-- Na tuto zál. fa nám do konce roku nepřišel DD, co teď s tím? Platí ještě, že do 15ti dnů je povinen dodavatel vystavit DD na PP nebo ne?
    Bude tato záloha za rok 2015 daňovým výdajem?

Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2016 14:28

Maxx (neregistrovaný)

Re: Zaplacená záloha v roce 2015 v DE
      Platí stále, že musí příjemce zálohy vystavit daňový doklad na DPH z přijaté zálohy. (pokud dodávka bude s DPH, nebude v režimu PDP)
      Vy DD zatím nemáte, nemůžete odečíst DPH.

Pokud to je provozní záloha (není na nákup majetku) - tak půjde o výdajů ovlivňujících základ daně z příjmů.

• 5. 3. 2016 14:44

hnhn (neregistrovaný)

záloha byla na nákup materiálu a konečná fa bude v Pdp, v peněžním deníku ji mám jako výdaj pro základ daně, ale vstupuje mi do tabulky pro poplatníky,kteří vedou DE jako pohledávka vč. poskytnutých úvěrů a půjček, je to tak správně? v DE jsem začátečník, tak nevím zda je tak správně.

• 5. 3. 2016 15:27

Maxx (neregistrovaný)

POkud bude konečná dodávka v režimu přenes. dańové povinnosti - DD k záloze nedostanete.
      Ano, zaplacená záloha je pohledávkou. (buď Vám musí vrátit peníze nebo Vám dodat zboží - je to pohledávka)
      záloha na materiál - je daňový výdej (ovlivní základ daně z příjmů v roce zaplacení)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).