Re: Zaplacená záloha v roce 2015 v DE
Platí stále, že musí příjemce zálohy vystavit daňový doklad na DPH z přijaté zálohy. (pokud dodávka bude s DPH, nebude v režimu PDP)
Vy DD zatím nemáte, nemůžete odečíst DPH.
Pokud to je provozní záloha (není na nákup majetku) - tak půjde o výdajů ovlivňujících základ daně z příjmů.
záloha byla na nákup materiálu a konečná fa bude v Pdp, v peněžním deníku ji mám jako výdaj pro základ daně, ale vstupuje mi do tabulky pro poplatníky,kteří vedou DE jako pohledávka vč. poskytnutých úvěrů a půjček, je to tak správně? v DE jsem začátečník, tak nevím zda je tak správně.
POkud bude konečná dodávka v režimu přenes. dańové povinnosti - DD k záloze nedostanete.
Ano, zaplacená záloha je pohledávkou. (buď Vám musí vrátit peníze nebo Vám dodat zboží - je to pohledávka)
záloha na materiál - je daňový výdej (ovlivní základ daně z příjmů v roce zaplacení)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 3. 2016 14:22
Dobrý den,
jsme FO a koncem r. 2015 jsme zaplatili na základě zálohové faktury částku 156.000,-- Na tuto zál. fa nám do konce roku nepřišel DD, co teď s tím? Platí ještě, že do 15ti dnů je povinen dodavatel vystavit DD na PP nebo ne?
Bude tato záloha za rok 2015 daňovým výdajem?
Díky