Re: prodej nemovitosti z OM nebo os. vla
Děkuji Vám. Dovolím si ještě se zeptat, pokud dům tedy vyřadím do osobního vlastnictví, mohu ho dejme tomu za 2 měsíce prodat, aniž by to případně bylo bráno jako obcházení zákona? Je tento postup správný a legální? Platba za ZP a SP by byla o dost vyšší, takže postup podle §10 by vyhovoval víc, ale chtěla bych to udělat správně a v souladu s předpisy. Děkuji.
Nic vám nebrání toto udělat. Pokud byste byla plátce DPH musíte ještě vypořádat DPH.
Já se omlouvám, že vás pořád obtěžuji, ale kdybyste mě mohl ještě jednou ujistit, zda postupuji správně, byla bych ráda. Jedná se o to DPH.
Nemovitost je zařazena v obchodním majetku od 1990 (alespoň jak se mi podařilo dohledat), v roce 2000 došlo k technickému zhodnocení (kanalizace), to už s DPH, odpisy ještě běží. Chápu správně, že vzhledem k tomu, že od pořízení uplynulo více jak 10 let, nemusím vypořádávat DPH? Prostě majetek jen vyřadím do osobního vlastnictví v zůstatkové ceně, kterou potom při prodeji zohledním? Nebo se pletu?
Jsem vám velmi vděčná za čas a rady, které mi věnujete.
Pane Vladíku, já vím, že jsem hrozná, ale co §78d, odst. 1, který říká, že "Dojde-li u dlouhodobého majetku ve lhůtě pro úpravu odpočtu daně k uskutečnění plnění dodání zboží nebo poskytnutí služby, použijí se obdobně ustanovení § 78 až 78c s tím, že úprava odpočtu daně se provede jednorázově."
Na základě toho se domnívám, že časový test běží i pro vyřazení majetku do osobního vlastnictví. Anebo jsem to vůbec nepochopila :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2016 8:08
Dobrý den, chtěla bych se poradit. Je daňově výhodnější prodat nemovitost (dům) z obchodního majetku fyzické osoby (daňová evidence) nebo osobního vlastnictví, tzn. vyřadit ho? Zůstatková cena nemovitosti je velmi nízká (2 roky do konce odpisů).
Případně, pokud mohu být tak troufalá, poradili byste vhodný postup? Velmi děkuji, Jana