Re: Skonto
Určitě je nutné posoudit z jakého titulu je skonto uplatňováno. V § 42 ,44,45,46,46a zákona o DPH je popsáno , kdy vzniká právo opravit základ daně (a následně DPH). V jiných než uvedených případech jde pouze o platební podmínky - slevu z ceny bez vlivu na DPH.
Pokud podmínky skonta umožní snížit cenu bez DPH a tím snížit i DPH je podle §43 plátce povinen vystavit daňový doklad. Takže se domnívám, že pokud DPH měníte - měl by na to být doklad.
My ale právě na to doklad nedostaneme, je to dáno ve smluvních podmínkách s dodavateli, a kdyby na každou fakturu vystavovat dobropis, tak to by se oni i my asi zbláznili, navíc, účtování je automatické a dobropis by byl jen jako evidence, ale už bychom o něm neúčtovali. Ptala jsem se ale na FÚ, tak mi řekli, že to pro ně bude akceptovatelné, tak snad to projde. Díky
Souhlasím s předchozí odpovědí (Karel), pokud nemáte daňový doklad, nesnižovala bych ani DPH. Jde zřejmě pouze o platební podmínku a vy si pouze snížíte náklad nebo, jak popisujete, vyrovná se vám účet 315, ocenění zásob je již snížena o skonto. Pokud si ale budete na vstupu snižovat DPH, určutě vám to FÚ napadat nebude, ale samo sebe poškozujete.
Chápu, že Vás nezajímá jestli to Váš systém dělá dobře, jen zda musíte mít na Vámi uplatňované snížení odpočtu DPH doklad. Obecně u DPH na vstupu záleží na rozhodnutí účetní jednotky , zda odpočet DPH uplatní nebo ne. Nevím zda zákon řeší případ, kdy si plátce rozhoduje sám jak velkou část z DPH uplatní (jako je to ve vašem případě). Stát o peníze nepříjde - odtud zřejmě ujištění FÚ , že Vámi zvolenou metodiku nebude rozporovat.
Spíš bych se zamyslel nad tím, že v případě, že skonto neuplatníte - nesprávně oceňujete zboží (materiál) při nákupu. Příjmete jej za nižší cenu než odpovídá na prodejním dokladu, a část této ceny (prostředníctvím "šachů" se skontem) uplatňujete přímo do nákladů.
No to už mě taky napadlo, ale jelikož je toto převzato od matky z Rakouska, kde je striktně vše nařízeno a já to nemohu změnit, tak se s tím nějak musím smířit a je třeba hlavně platit včas, aby to oceněnínna skladu odpovídalo, jinak bychom museli na konci roku nějak ty náklady skonta aktivovat do materiálu.
Díky moc
Což takhle podívat se do zákona?
§ 46 ZDPH s odkazem na § 42:
* může opravit ZD:
- zrušení nebo vrácení celku nebo části
- snížení ZD na základě sjednaných podmínek, které následuje po DUZP
- atd
* musí opravit ZD:
- zvýšení ZD
- zd. plnění neuskutečněno
Když nemusím, tak proč to budu dále řešit?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
Také Babišova vláda chce, aby se do eTuristy registrovaly jak hotely, tak Airbnb
Plošné zlevňování místo akčních letáků. Drogerie dm mění cenovou strategii
31. 8. 2005 7:38
Dobré ráno, prosím, nevěděli byste někdo??
Firma má v systému u každého dodavatele nastavenou nějakou platební podmínku, většinou je to se skontem, systém pracuje tak, že v nákupu naskladní materiál za cenu, která je snížená o dané skonto, když přijde faktura, tak se to zaúčtuje a rozdíl mezi fakturovanou cenou a cenou na skladě se automaticky účtuje na 315 jako pohledávku. Když skonto uplatníme, tak při účtování BV se mi vynuluje 315 a zároveň se mi automaticky vygeneruje DPH k tomu skontu, snižuji si nárok, když skonto neuplatním, tak mi ten rozdíl mezi fakturovanou cenou a skladní jde do nákladů. Mě zajímá to DPH, musím mít na to dobropis? u Nás totiž všichni zahraniční dodavatelé mají podmínku se skonty, a jak je to automaticky nastavené, tak dobropis už by nebylo možné zaúčtovat. Nemáte s tím někdo zkušenosti?