Re: Kurz při pořízení zboží z JČS
**
Z dotazu je zřejmé, že používáte denní kurz, tak podle toho se snažím odpovědět:
1)ano
2)den, který máte ve směrnici(tento den nemá nic se zákonem o DPH)
3)ano, ke dni vystavení faktury - podle §73/7 povinnost odvodu i nároku ke stejnému datu = pokud máte správný daň.doklad -§35.
Pokud fakturu nemáte(nebo nevyhovující dle §35), tak povinnost dle §25/1b) k 15.dni násled. měsíce po měsíci, v němž bylo zboží přijato máte povinnost na výstupu, ale nárok na vstupu, až dostanete DD. Pokud bude na faktuře jiný měsíc, než jste odvedla - musíte udělat dod.přiznání na měsíc, kdy mělo být správně odvedeno-tedy ke dni vystavení DD.
4)pokud máte DD, ale zboží ne - platí §25,odst. 1a) - ke dni vystavení DD - tedy za 01/05 (nezáleží, kdy došlo zboží , tak je to v zákoně=samovyměříte i když zboží nikde:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
31. 8. 2005 11:40
Dobrý den. Chci se ujistit, jestli rozumím správně používání kurzů při pořízení zboží z jiného členského státu. Pokud firma používá pro přepočet denní kurz a pokud dodavatel vystaví daňový doklad před patnáctým dnem měsíce, který následuje po měsíci, v němž bylo zboží pořízeno:
- předpis závazku odvodu daně vůči státu = aktuální kurz ke dni vystavení faktury
- předpis závazku vůči dodavateli zboží = kurz ke dni přijetí faktury
- předpis nároku na odpočet daně = kurz ke dni vystavení faktury, ale nárok na odpočet mám ke dni obdržení faktury?
Jak je to v případě, že daňový doklad je vystaven např. 30.1.2005, já jej obdržím 3.2.2005? Mám nárok na odpočet opravdu až v únoru?