Nemocenská a mateřská

• (neregistrovaný)

1. 9. 2005 23:57

Měla bych dotaz. Jsem na MD (2 roky) a chceme ještě jedno dítě. Pokud půjdu pracovat a již budu těhotná a lékař mne pošle na nemocenskou pro ohrožené těhotenství třeba po měsíci nebo po týdnu, z čeho mi bude počítána nemoc a mateřská?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 9. 2005 6:19

waldmann (neregistrovaný)

Re: nemocenská a mateřská
      Pokud trvá původní vztah, bude se nemocenské i mateřská počítat klasicky z výdělků za 12 měsíců před nástupem na mateřskou nebo před počátkem nemoci.
      Pokud nastoupíte do jiného zaměstnání, vstoupí do hry pro nárok na mateřskou podmínka pojištěné doby 270 dnů v posledních 2 letech. Když by byla splněna, nemocenské a mateřská by se počítaly z výdělků za 12 měsíců (nebo od nástupu do konce měsíce před začátkem nemoci nebo před nástupem na MD.

• 2. 9. 2005 7:54

Lenka (neregistrovaný)

Re: nemocenská a mateřská
      Moc tomu nerozumím. Nastoupím do původního zaměstnání a budu nejspíš pracovat jen krátce, ne 12 měsíců. Může ještě někdo?

• 2. 9. 2005 13:06

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Pro paní Jiřku
      Nevím,jestli to umím podat polopatě :)), spíš ne.
      Nastoupíte-li do původního zaměstnání , nezáleží na tom, že budete pracovat krátce. Průměr se počítá z období 12 kal. měsíců před nástupem na mateřskou za trvání prac.poměru. Doba pobírání rodič.příspěvku se odčítá. Takže se jde po třech měsích dál dozadu, dokud se nenarazí na pojištěný příjem a k tomu dny.
      Musíte však splňovat nezbytnou podmínku nároku na výplatu PPM a to 270 kal.dnů pojištění- jak Vám již p.J.W. vysvětloval.
      Je to doba nejen trvání prac.poměru, ale i př. doba evidence na ÚP aj.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).