Re: leasing nákladních vozů
Pokud leasingová společnost přijme Vaši "akontaci" jako přijatou zálohu, je povinna na Vaši žádost vystavit daňový doklad vč.DPH - na jeho základě pak je možné nárokovat DPH.
Pokud máte nárok na odpočet DPH (a to u nákladního auta máte), tak si můžete uplatnit DPH na vstupu dle splátkového kalendáře. Ten je pro vás daňovým dokladem. Pokud máte u 0. splátky (akontace) rozepsáno DPH, pak máte nárok na uplatnění této DPH na vstupu. U dalších splátek rovněž budete uplatňovat DPH dle splátkového kalendáře.
Postupy pro účtování leasingu jsou různé. Já vám uvedu¨, jak postupuji já. Dle splátkového kalendáře si rozpočítám z celkové částky, kterou zaplatím za celou dobu leasingu poměrnou část na 1 měsíc. K 31.12. pak uplatním v nákladech poměrnou část za daný rok (leasing od 04/2005, pak za rok 2005 lze dát do nákladů 9 poměrných měsíčních částí nájemného). Vše si vedu na kartě leasingu. Účtuji:
1. platba dle splátkového kalendáře: 343/221 a 381/221 (akontace i běžné splátky, pokud se hradí v uvedeném termínu dle spl. kalendáře). Lze účtovat i o předpise splátek (měsíčně - pokud jsou splátky ve spl. kalendáři měsíční) např. 343/379 a 381/379 dle spl. kalendáře a následně pak úhradu 379/221.
2. K 31.12. počet měsíců, po které trval leasing v daném roce x poměrná část nájemného na měsíc = celkem čáska, kterou lze uplatnit jako daňový náklad nájemného za daný rok a účtuji 518.xx/381.
3. Při ukončení leasingu musí být zůstatek účtu 381 = 0.
4. Daňově uznatelné znamená, že tento náklad ovlivní (snižuje) základ daně. Pokud by jste užíval předmět leasingu i pro soukromé účely, pak (DPH je nutno upravovat ihned v DP k DPH buď měsíčně nebo čtvrtletně), pokud budete účtovat na účet 518 celé nájemné, tak část účtu 518 (pro soukromé používání) nebude daňově uznatelné. Pak k účtu 518 budete muset mít analytiku, kterou si odlišíte daňově uznatelnou a daňově neuznatelnou část nájemného.
Někdo účtuje celou částku nájemného jako dlouhodobý závazek, ale já takto nepostupuji a i v odb. literatuře jsem se dočetla, že by se v takovém případě zkreslovaly údaje rozvahy. Nicméně, auditoři tento postup naopak preferují. Jak jsen již uvedla, postupů je několik.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
2. 9. 2005 8:43
prosím o radu, pořídili jsme na leasing nákladní vůz. U nákladních vozů mohu odečíst DPH , ale jak ? Postupně v měsíčních splátkách nebo jednorázově ?
Děkuji