Re: Dopočet ZP do min.mzdy u DoPČ
Ale pokud je paní na nemocenské, tak by se do minimální sazby doplácet nemělo, ne? Nestačilo by čestné prohlášení nebo třeba kopie neschopenky?
>>>>>Zaměstnankyně vykonává v naší firmě práci na DoPČ s
>>>>>měsíční odměnou 2.205 Kč hrubého.Měla ještě svůj
>>>>>hlavní
>>>>>pracovní poměr u jiné firmy s příjmem převyšujícím
>>>>>minimální mzdu, tudíž jsem jí nedopočítávala z DoPČ
>>>>>odvod
>>>>>na zdravotní pojištění z 7.185 Kč, ale odváděla jen
>>>>>4,5% z 2.205 Kč. Ona ovšem dostala z hlavního PP
>>>>>výpověď
>>>>>- skončila, ale onemocněla v ochranné lhůtě a je
>>>>>stále
>>>>>na nemocenské. A teď nevím, jak to u ní v tomto
>>>>>případě bude s odvodem na zdravotní pojištění? Mám
>>>>>dopočítat
>>>>>a odvést z minimální mzdy a nebo jen z její odměny
>>>>>2.205 Kč ? Jiný pracovně právní vztah uzavřený
>>>>>nemá.Děkuji všem za radu.
>>>>já se nezajímám co mají jiného pro mě je to DOPč a ta
>>>>je daná s minim.mzdou to nemá co dělat ,budu sledovat
>>>>co na to paní JiřinaH.
>>>
>>>ten výpočet do doby ukončení prac.poměru dělám
>>>stejně(mám písemné potvrzení od hl.zaměstnavatele, že
>>>u něj
>>>sráží nejméně...), pokud ukončila, přiklonila bych se
>>>k
>>>doplatku do min.vym.základu, jsem taky zvědavá na
>>>názor p.Jiřky
>>
>>Ale pokud je paní na nemocenské, tak by se do
>>minimální sazby doplácet nemělo, ne? Nestačilo by
>>čestné
>>prohlášení nebo třeba kopie neschopenky?
>pokud je na neschopence tak je to denní min.mzda za odpracované dny neschopenka je neschopenka mluvíme o dnech odpracovaných
Je-li v pracovní neschpnosti, nemusíte si dělat starosti se ZP, pokud ji řádně nahlásil její býv.hl.zaměstnavatel začátek nemoci na zdr.pojištovně. Je dobře,že máte potvrzení od jejího hl.zam. o tom, že z její mzdy je odváděno zp v min.výši. Důležité teď v tomto případě je, kdy ten hl.prac.poměr skončil a kdy nastoupila nemoc v ochranné lhůtě. Mohlo to být ihned druhý den po skončení,ale tako do 42 dnů, což jistě víte. TAkže pokud to bylo s" mezerou", měla v této době jediného zaměstnavatele a tím jste vy. I když se jedná "jen" o DPČ, je to pojistný vztah. A dále už to znáte- dopočet do min. odvodu je povinen zaměstnanec provést prostřednictvím svého zaměstnavatele. Takže, až toto budete vědět- v měsíci, kdy nemoc(která by nenavazovala na skončení hl.p.p.) nastala , dopočítáte odvod za kal.dny mezi ukončením a nemocí. A u vás si nepředložila zač.PN ?
====
Paní Jiřino,děkuji Vám za odpověď,teď jsem s paní hovořila je to s ní takhle:
PP ukončila 30.6.2005 a ihned od 1.7.2005 má stále neschopenku.Takže jsem ráda,protože za červenec jsem počítala ZP z její odměny tj. 2.205 Kč. K nám si druhou neschopenku nepředložila,že by to prý bylo stejnak pár korun.
Takže si ohlídáte ukončení její PN , a pokud nebude mít jiného zaměstnavatele,sepište s ní takovou dohodu o tom srážení ZP, s tím,že to tak bude.dokud nebude mít ještě jiného zaměstnavatele.(Tak to praktikuji jáˇ-aspoň ví pak o co jde a spíš Vám to ohlásí).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Další přešlap Schillerové u EET: Mylně tvrdí, že se zavádí vyšší odpočet na partnera
Z chemie málem propadla. Dnes s její pomocí tvoří unikátní šperky ze živých přírodnin
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
2. 9. 2005 9:24
Zaměstnankyně vykonává v naší firmě práci na DoPČ s měsíční odměnou 2.205 Kč hrubého.Měla ještě svůj hlavní pracovní poměr u jiné firmy s příjmem převyšujícím minimální mzdu, tudíž jsem jí nedopočítávala z DoPČ odvod na zdravotní pojištění z 7.185 Kč, ale odváděla jen 4,5% z 2.205 Kč. Ona ovšem dostala z hlavního PP výpověď - skončila, ale onemocněla v ochranné lhůtě a je stále na nemocenské. A teď nevím, jak to u ní v tomto případě bude s odvodem na zdravotní pojištění? Mám dopočítat a odvést z minimální mzdy a nebo jen z její odměny 2.205 Kč ? Jiný pracovně právní vztah uzavřený nemá.Děkuji všem za radu.