Děkuji p.Elen
>>Prosím o radu,těhotná žena nastoupila k 1.8.2005 do
>>zaměstnání,k tomu datu si sjednala ještě další
>>zaměstnání a k 25.8.2005 odešla na neschopenku,na
>>které zůstane
>>do 6 týdnů před porodem.Chci se zeptat,půjdou jí 2
>>neschopenky??to asi ano,ale dočetla jsem se ve mzdové
>>účetní,že pokud za poslední 2 roky má odpracovaných
>>270
>>dní,což má,tak má nárok na 2 placené mateřské,protože
>>splňuje podmínku,jen doloží k nástupnímu lístku na
>>mateřskou,že má odpracováno těch 270 dní.... jsem z
>>toho
>>jelen a prosím o radu a zároveň moc děkuji
>
>Pokud všechny pracovně-právní vztahy zakládaly účast
>na nemocenském pojištění, pak má nárok na peněžitou
>pomoc v mateřství z obou zaměstnání. Do každého z nich
>předá potvrzení o nástupu na mateřskou.
>Přejí hodně štěstí.
Re: Děkuji p.Elen
Nevím, zda jste dobře pochopila odpověď Elen a nevím, zda ji dobře chápu i já. Řeknu to takto: Na mateřské dávky má nárok, jestliže byla v době 2 roky před skutečným datem porodu pojištěna alespoň 270 kalendářních dnů. Jestliže má více pracovněprávních vztahů, musí být tato podmínka splněna v každém z nich zvlášť.
Jestliže tedy má dva pracovněprávní vztahy (HPP a VPP nebo DOPČ), musí pak vzít datum porodu a podívat se 2 roky zpětně, zda nasčítá dohromady 270 kal. dnů (tj. doba, kdy měla zaměstnavatele, doba, kdy byla vedena na ÚP, doba, kdy pobírala nemoc v ochranné lhůtě, doba, kdy si hradila nemocenské pojištění jako OSVČ). Tyto doby přiřadí k jednomu pracovněprávnímu vztahu (např. k HPP). Totéž musí učinit u VPP, ale musí nalézt jiné pojistné doby, než použila pro HPP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 9. 2005 18:11
Prosím o radu,těhotná žena nastoupila k 1.8.2005 do zaměstnání,k tomu datu si sjednala ještě další zaměstnání a k 25.8.2005 odešla na neschopenku,na které zůstane do 6 týdnů před porodem.Chci se zeptat,půjdou jí 2 neschopenky??to asi ano,ale dočetla jsem se ve mzdové účetní,že pokud za poslední 2 roky má odpracovaných 270 dní,což má,tak má nárok na 2 placené mateřské,protože splňuje podmínku,jen doloží k nástupnímu lístku na mateřskou,že má odpracováno těch 270 dní.... jsem z toho jelen a prosím o radu a zároveň moc děkuji