Zdravotní pojistné u matky s tříletým dítětem - moc prosím

• 24. 3. 2026 11:17

Dobrý den, jsem matka tříleté dcery .Chodím do práce na plný úvazek a dcerka do školky.
    Slyšela jsem,že od letošního roku je změna ve zdravotním pojištění,že by mohl za mě platit stát,pokud mám dítě do 7 let,což by znamenalo,že budu mít větší mzdu,když se mi zdravotní nebude strhávat.Moc děkuji J.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2026 13:11

Janek..

Pokud pracujete na plný úvazek a Vaše dítě chodí do školky, tak buďte ráda. Samozřejmě ve mzdě se Vám strhne zdravotní pojištění a zaměstnavatel za Vás odvede zdravotní pojištění. Nemáte status pečující osoby, že. To by jste byla buď bez zaměstnání, nebo na krátký úvazek, aby jste mohla doma pečovat o dítě do 7 let, které nemůže ze zdravotních důvodů chodit do zařízení školského a z toho důvodu Vy do práce.

Janek..

• 27. 3. 2026 8:21

TM

Chybné uvažování i u paní tazatelky i u odpovědi od Janka. Výhoda toho, že byste byla státním pojištěncem by byla jen u zkráceného úvazku, respektive pokud by váš hrubý výdělek za měsíc byl nižší než minimální mzda, dítě by od nových pravidel klidně mohlo chodit do školky, pokud se nemýlím.
      Zdravotní se počítá vždy stejným procentem z příjmu, nehledě na to, zda je někdo státní pojištěnec. Výhoda spočívá v tom, že státní pojištěnci nemusí odvádět zdravotní alespoň z minimální mzdy. Pokud by váš příjem byl pod minimální mzdu, zdravotní byste naopak platila vyšší než je obvyklé procento, aby bylo dodrženo zákone stanovené minimum. Jako státní pojištěnec jen ze skutečného výdělku. Snad se mi podařilo to vyjádřit srozumitelně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).