Re: Lze účinně zabránit porušení zákona?
Vybudování nové studny řeší v dnešní době zák. č. 62/1988 o geol pracích v platném znění, zákon o vodách č. 254/2001 v plat. znění a vyhláška MMR č. 137/1998 §5 + norma ČSN 75 5115 - umístění a paramerty studny. Jedna z prvních věcí která musí být je projekt HG vrtu a před vlatními pracemi musí být dílo registrováno u ČGÚ-Geofond a práce oznámeny na místním UMOb. Tam je můžete při zahájení prací nahlásit a ti jim v případě nedodržení podmínek můžou stavbu hned zarazit a taky jim můžou dát opravdu mastou pokutu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
4. 9. 2005 20:27
V naší společnosti platí, že ten kdo první poruší zákon, má zpravidla na své straně výhodu - jednak prvního kroku a dále díky bezzubému soudnímu systému často i diskutabilní postih.
Konkrétně v mém případě hrozí, že sousedé rodičů (kteří si těžkou hlavu ze zákonů nedělají - černá stavba atd.) se chystají na stavbu studny, kterou jednak budou opět chtít udělat bez povolení a proutkař jim vodu našel v místě, kde máme vážné obavy o narušení zdroje pro naši studnu. Nějaké následné řešení, byť by třeba dostali mastnou pokutu je nám k ničemu, pokud dojde k vážnému narušení vodního systému. Jako jediné účinné řešení mě napadá v okamžiku zahájení práce, ihned zavolat městskou policii ať prošetří, zda mají potřebné dokumenty. Nebo je to nesmyslné řešení a znáte jiné?
Jedna pracovnice krajského úřadu rodičům radila poslat na úřad žádost o předběžné opatření, ale to se mi nezdá, mám za to, že předběžné opatření může vydat pouze soud a taky mi není jasné, co by tam tak mohli psát, když se ještě nic nestalo.
Díky.