Re: Penzijní připojištění
Je to tak. Těch 5% je limit pro zaměstnance, do částky 5% z vyměřovacího základu pro SP (což je ve vašem případě 750,- Kč) to ani u zaměstance nepodléhá dani z příjmu FO.
Tam je to potřeba si hlavně hlídat, jestliže zaměstnanci dáváte fixní částku každý měsíc a on je v tom daném měsíci nemocen.
Pokud mu např. dáváte 500,- Kč a on má za měsíc vyměřovací základ na SP jen 5000,- Kč, je třeba mu rozdíl 500 - 250 (5% z 5000) dodanit odvod zálohy daně z příjmu FO.
A ty 3% procenta se dělají v součtu za celý kalendářní rok, takže i když třeba jeden měsíc marodí a pak další bere prémie, klidně se to do toho může vlézt.
Jinak je to ovšem, když každý měsíc vypočítáváte znovu ty 3%.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 9. 2005 13:37
Dobrý den,
prosím můžete mi někdo poradit jak se počítá penzijní připojištění pro zaměstnance, který má 15 tis. Kč hrubého ?
Jsme s.r.o.
Četla jsem tu několik diskuzí, ale nerozumím tomu, co znamená
3% pro zaměstnavatele a 5 % pro zaměstnance. Tomu nerozumím.
Myslela jsem dosud, že pokud chci zaměstnanci přispívat na penzijní připojištění a aby to bylo daňově účinné (fy jako daňový náklad), tak vezmeme 3 % z hrubé mzdy zaměstnance, v tomto případě 450 Kč a tuto částku mu přispějeme na penzijní připojištění. Pro zaměstnance to neznamená žádné navýšení daní a firma má daňově uznatelný výdaj.
Je to prosím tak ?
Děkuji za Vaše případné názory.
Jana