Re: Zkrácená pracovní doba pro zaměstnan
Jen je potřeba pak dát pozor na odvody zdravotního pojištění. Pokud ta mzda pak bude činit méně než 7185, pak bude záležet na tom, zda ten zaměstnanec má ještě jiné příjmy nebo zda není člověkem, za kterého je plátcem pojištění stát (např. částečně invalidní). Pokud nebude mít jiné příjmy a není člověkem, za kterého je plátcem ZP stát, pak mu musí být sražen ze mzdy doplatek do minimálního odvodu ZP. Tj. sečte se to, co se sráží na ZP jemu (4,5%) a to co za něj odvádí zaměstnavatel (9%), a rozdíl do 970 Kč se přidá k těm 4,5% a celé se mu to srazí jako jeho odvod ZP.
Pani Jiřko, ted v tom mam zmatek, ja mam jednoho ČID a jelikoz si nemuze vydelat vice jak 6500 tak ma hrubou mzdu 6450 a program me stale dopocitava ze musim doplatit ZP do minima. Cili zrejme jsem nekde neco nenastavil. V loni byl nejaky novy zakon ktery prave tem CID sebral nejake ulevy.
Mam u nej pouze ulevu na dani. Mam tam jeste teda neco nastavit abych nemusel za nej doplacet ZP do minima?
Dekuji predem.
Je to CID a je u me na hlavni pomer, ma 6 hodinovou prac. dobu, 30 hodin tydne. A posledni vyplata byla :
Hruba - 6490
socialka - 520
ZP - 324
dan - 375
cista - 5271
rozdil do MVZ - 695,-Kc
Pro osoby, za níž je plátcem zdravotního pojištění stát (mimo jiné poživatel DIČ) minimální vyměřovací základ neplatí. Základem je tedy skoro za všech okolností dosažený výdělek, základ se nezvyšuje o omluvené neplacené volno, zvyšuje se pouze za neomluvenou obsenci. Takže ZP z výdělk 6490 je 4,5% a to se rovná pouze 293,-. Takže to máte v počítači nějak špatné nastaveno a odvádíte zbytečně moc peněz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 9. 2005 17:17
Poraďte mi jak postupovat, když můj klient má jednoho zaměstnance. Pracovní smlouva je uzavřena na dobu neurčitou s úvazkem 40 hodin týdně. Může po dohodě s ním, změnit pracovní smlouvu na poloviční úvazek a polovinu mzdy než je v původní smlouvě? Je méně práce a pracovník není vytížený na plný úvazek, ale nechce mu dát úplně výpověď, aby nezůstal bez práce. Nebo jak to může řešit, aby se neporušil zákon. Děkuji předem