Re: Sosiální x Nemocenské pojištění
Ale ne, nechce se mně teď hledat přesná znění, ale je to tak, že jestliže odměna za celý měsíc činí MÉNĚ než 400 Kč, pak nepodléhá odvodům sociálního a zdravotního pojištění. Např. máte smluvenou dohodu o pracovní činnosti od 1.8. a dále, pracujete jen dle potřeby (v malém rozsahu) a za celý měsíc vyděláte do 399 Kč, nesráží se žádné pojistné. Pokud odměna dosáhne 400, už odvodům podléhá.
A dále je další kategorie, a to nahodilé a jednorázové zaměstnání, které podle ujednání nemělo trvat a ani netrvalo déle než 7 kal. dnů po sobě jdoucích. Pak tento výdělek, i když přesáhne uvedených 399 Kč, také nepodléhá odvodům pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
5. 9. 2005 17:47
Pěkný den přeji,
V zákoně o nemocenském pojištění se píše, že při příležitostném zamětnání (např. při mzdě do 400,-) se nemusí platit nemocenské pojištění. Nemocenské pojištění je ale jen část celého sicuální pojištění. V zákoně o sociálním pojištění jsem žádné takovéto osvobození nenašel. Znamená to, že se neplatí jen nemocenské pojištění a zbytek (důchodové zabezpečení + politika zaměstnanosti ) se platit musí? Jsem z toho Jelen :-(