Hlavní navigace

Prohraný soud- náhrada nákladů

  • (neregistrovaný)

    5. 9. 2005 18:12

    Prosím o pomoc, poněkud jsem narazila - prohráli jsme soud s naším zaměstnancem ohledně neplatné výpovědi. Tomuto zaměstnanci byla přiznána náhrada cestovních výdajů, nákladů na řízení, odměna jeho advokátovi, soudních poplatků atd. Tyto jsme dle soudu měli uhradit. Také jsme je uhradili. Já teď ovšem nevím (a v žádné mnou vlastnící publikaci jsem nenašla), kampak tyhle náklady naúčtovat. A nevím též, zda jsou daňově účinné. + k nim bylo napočteno 19% DPH. Lze si jej odečíst - to bude potažmo dle daň. účinnosti, pravda.
    Děkuji za vaši pomoc.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 9. 2005 19:52

      Josef (neregistrovaný)

      Re: prohraný soud- náhrada nákladů
      ****
      Počkat, počkat :
      K soudním poplatkům snad není uplatněna DPH!! K odměně advokáta apod. zřejmě ano.
      Daňově uplatnit zřejmě ano, účtovat 538.
      Druhá otázka je, zda byste neměli uplatnit náhradu škody vůči tomu zaměstnanci (resp.vedoucímu pracovníkovi), který tu výpověď zvrzal. Osobně bych se přikláněl k níhradě škody. -)))

    • 5. 9. 2005 20:11

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: prohraný soud- náhrada nákladů
      Podle mne jde o úhradu nákladů vašeho bývalého zaměstnance, takže já bych dal na 548. Pokud vás zastupoval advokát, pak máte nárok na uplatnění DPH na vstupu a účtovat na 518. Náklady budou daňově uznatelné - § 24/2 písm. p).

    • 6. 9. 2005 10:03

      Verča (neregistrovaný)

      Re: prohraný soud- náhrada nákladů
      To jsem zase já, zatím díky, jen upřesním. Výpověď jsme dali zaměsnanci my (samozřejmě že všechno šlo přes právníkdy atd.atd.....) no nicméně zaměsnanec nás dal k soudu o neplatnosti. A po proběhlých soudech a všech možných odvoláních jsme tento soud prohráli, zaměsnanec dle soudu byl v právu. Budiž, beru. A soud určil, že mu máme - tomu zaměstnanci -samozřejmě přes ruce jeho advokáta, vyplatit náhrady za soudní řízení, náhradu za jeho advokáta, náhradu cestovních výdajů, promeškaný čas a soudní poplatky. Já jsem to shrnula v jeden míšek, poplatek soudu je bez DPH, na ty ostatní dle rozsudku bylo navaleno DPH. Myslím, že na 538 to nepatří, tam dávám soudní popl., když my dáme na někoho žalobu, protože to jde do rukou soudu-potažmo státu. Ale tohle jde do rukou de facto bývalého zaměsnance, jako náhrada jemu vzniklých nákladů na tyto soudní procesy. Taky jsem si myslela, že 548 .... ale fakt jsem nikde nic nenašla...
      prosím - nemáte ještě nekdo zkušenost ?????

    • 6. 9. 2005 13:58

      Josef (neregistrovaný)

      Re: prohraný soud- náhrada nákladů
      ***
      Ale ano, i tak možno. Myslím si, že se nad tím nikdo nebude nějak moc zamýšlet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).