Re: recyklační poplatek
Jsem konečný prodejce, dodavatel mi fakturuje 2 řádkami
cenu zboží + poplatek. Musím to vést na skladě také dvěma řádkama a stejně tak to uvádět na faktuře? Nebo to mohu sečíst. Dodavatel je v systému REMA. Účtoávní je mi jasné,
ale není mi jasné jak to psát na fakturu-jestli to musí být také odděleně a proč?
Podle zákona je, že pokud Vám to na fakturu dá dodavatel, musíte to tam dát i vy. Musí to být odděleno, aby zákazník věděl, ře ten rozepsaný poplatek je příspěvek na likvidaci hisotrického elektroodpadu(tudíž může donést starý), kolem roku 2011 to odpadne úplně. Největší sranda je že Váš dodavatel to MŮŽE uvádět. Takže pokud máte více dodavateů je to sranda, protože jeden to uvádět bude a druhý ne. Pozor na ustanovení, že pokud Váš dodavatel neplní své zákonné povinnosti, musíte je plnit vy.
Mně to jako velká sranda nepřipadá. Např. firma má dodat odběrateli 6000 LCD monitorů. Běžně zboží dováží z EU a historický poplatek samostatně neuvádí. Zahraniční dodavatel nemá tolik kusů najednou na skladě a tak firma musí vzít část monitorů od dvou tuzemských distributorů, kteří tototo zboží na skladě mají. Oba dva distributoři poplatek samostatně uvádějí, ale jeden z nich je zapojen do systému ASEKOL a druhý do systému REMA. Podle zákona by se na faktuře zákazníkovi měly samostatně objevit poplatky od těchto distributorů, ale problém je v tom, že ASEKOL a REMA mají různou výši těchto poplatků (60,- příp. 200,- vs. 32,13 Kč). Takže místo zprůhlednění v tom odběratel bude mít zmatek.
No a úplná lahůdka je to že když to bude potřeba rozlišovat i u těch co vám přijdou nerozepsané, protože co kdyby náhodou dodavatel přestal plnit své zákonné povinnosti. Jaký poplatek tam dáte ted, když vám to přijde nerozepsané, ale vy buedete chít mít jistotu že o tom budete mít rozdělený záznam, přestože konečnému spotřebitely to vyúčtujete dohromady. Takže jestli ihned nevyjde nějaký prováděcí předpis MFČR, tak se z toho všichni ....
Kromě toho, že si spolu s recyklačním poplatkem přiběhne MF s kasičkou pro DPH (tyto poplatky jsou v zemích EU běžně BEZ DPH), tak konečnému prodejci ještě mohou na základě §37k odst.4 vzniknout další náklady s fyzickým odstraněním dotčeného elektrozařízení od spotřebitele.
"Poslední prodejce zajistí, aby spotřebitel měl při nákupu elektrozařízení možnost odevzdat ke zpětnému odběru použité elektrozařízení v místě prodeje nebo dodávky nového elektrozařízení, ve stejném počtu kusů prodávaného elektrozařízení podobného typu a použití".
>>>Kromě toho, že si spolu s recyklačním poplatkem
>>>přiběhne MF s kasičkou pro DPH (tyto poplatky jsou v
>>>zemích
>>>EU běžně BEZ DPH), tak konečnému prodejci ještě mohou
>>>na základě §37k odst.4 vzniknout další náklady s
>>>fyzickým odstraněním dotčeného elektrozařízení od
>>>spotřebitele.
>>>"Poslední prodejce zajistí, aby spotřebitel měl při
>>>nákupu elektrozařízení možnost odevzdat ke zpětnému
>>>odběru použité elektrozařízení v místě prodeje nebo
>>>dodávky nového elektrozařízení, ve stejném počtu kusů
>>>prodávaného elektrozařízení podobného typu a
>>>použití".
>>
>>Poraďte prosím začátečníkovi na které účty při
>>přijetí, ale i prodeji tento poplatek účtovat (
>>účetnictví,
>>sklad A ).
>Já jsem to dala do ceny zboží a vyskladnila jako
>vyskladňuji zboží.
Na stejnou otázku jsem se zeptal přímo v ASEKOLu a přišla mi následující odpověď: "Dle zákona je povinností zákazníka informovat o poplatku v konečném prodeji spotřebitelům. Poplatek by měl být na faktuře vedle hlavní ceny za výrobek. Poplatek je již s DPH." A nic víc nepotřebuji slyšet ani vidět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 9. 2005 7:38
je součástí ceny zboží, nebo ho evidovat a účtovat zvlášť?
Prosím poraďte.