Re: Účtování SOC/ZDR FO OSVČ podvojně
No je sice fakt, že od té doby se změnilo to, že už 526 je nedaňový, tak by se zdálo, že to s tím při výpočtu základu SOC a ZDR už hýbat nebude ... jenže když to ve chvíli výpočtu daně nebude 526 obsahovat a pak kdyby se spočítal přehled k 31.12.2015 a přidáte 526 a spočtete znovu ---- rozhodí se to ...
To nejde.
Jinými slovy : jaké údaje a odkud jste psala do předpisu záloh ?
A ty Vaše předpisy jste účtovala interním dokladem podle plateb ke každé platbě (12 předpisů?) - nebo jste si řekla - mám zaplatit ledena ž březen X, zbytek roku Y - udělám si jeden předpis interním dokladem na X+Y ?
Já to dělal podle http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d12164v15072-zmeny-ve-zdaneni-a-uctovani-zdravotniho-a-socialniho-poji/?search_query=$issue=17I62
... ale neumím si představit, jak si to paní profesorka technicky představuje "na konci úč. období podle přehledu ..." :-)
>>No je sice fakt, že od té doby se změnilo to, že už
>>526 je nedaňový, tak by se zdálo, že to s tím při
>>výpočtu základu SOC a ZDR už hýbat nebude ... jenže
>>když to
>>ve chvíli výpočtu daně nebude 526 obsahovat a pak
>>kdyby se spočítal přehled k 31.12.2015 a přidáte 526
>>a
>>spočtete znovu ---- rozhodí se to ...
>>To nejde.
>>Jinými slovy : jaké údaje a odkud jste psala do
>>předpisu záloh ?
>>
>>A ty Vaše předpisy jste účtovala interním dokladem
>>podle plateb ke každé platbě (12 předpisů?) - nebo
>>jste
>>si řekla - mám zaplatit ledena ž březen X, zbytek
>>roku
>>Y - udělám si jeden předpis interním dokladem na X+Y
>>?
>
>Já to dělal podle
>... ale neumím si představit, jak si to paní
>profesorka technicky představuje "na konci úč. období podle
>přehledu ..." :-)
Dvanáct záloh na sociální pojištění, dvanáct předpisů na sociální pojištění. To stejné na zdravotní pojištění.
Sociální pojištění zálohy - podle Vyúčtování od OSSZ, resp. podle výpočtu záloh na Přehledu za předchozí období
Zdravotní pojištění zálohy - podle výpočtu záloh na Přehledu za předchozí období
Účtovala jsem v ostatních závazcích, ne v interních dokladech
A ty předpisy pozpátku podle plateb nebo podle rozpisu SOC/ZDR, který vřdy k určitému datu (leden násl. roku) posílají ? Tam je vidět že do přehledu měly být X a po zbytek roku Y. Předpis podle toho ?
A když není zaplacená, tak na 526 bude (z předpisu), ale bude chybět v 336 ? Tak to myslíte ?
A předpis vypořádání 526/336 a platby v dubnu už do roku následujícího ? (Jde mi o 526).
Díky.
Předpisy závazku jsem dělala každý měsíc.
Například předpis na leden - únor či březen 2015 podle Přehledu 2013, předpis na únor či březen až prosinec 2015 podle Přehledu 2014.
Ano, když není záloha zaplacena, tak bude jako závazek k 31.12.
Doplatky či přeplatky podle vyúčtování jsem účtovala k 31.3. (podle data podání Přehledu)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 4. 2016 10:12
Podnikatel FO (OSVČ) vede PÚ. Jak nejlépe (a správně podvojně zaúčtovat SOC a ZDR) ?
Kdysi jsem to dával rovnou 526/221. Někdo říká, že to OSVČ může, někdo tvrdí, že ne.
Je správný tento postup :
zaplacené zálohy 2015
336SOC/221
336ZDR/221
Teď při zpracování DPFO spočítat přehledy a hodnotu, co vyjde k placení dát
526/336SOC
526/336ZDR
Tím se ty zaplacené zálohy dostanou ještě do (nedaňových) nákladů - tedy účetní zisk bude sedět. Účet 526 mám nastaven jako nedaňový.
A v příštím roce (2016) ty doplatky ev. vratky dát na 221/336 nebo 336/221 (s příslušnou analytikou).
A dotaz 2) dvě zálohy (11,12/2015) byly zaplaceny až 25.1.2016
Jak zaúčtovat ty ...?ˇ
NEBO se na tohle vše vykašlat a nechat 526/221 ?