Re: DPH?
Princip? Zcela jednoduše,kkdyž si koupíte v papírnictví
tužku,tak zaplatíte 20 Kč včetně 19% DPH.Pokud jste plátce,
tak vás tužka vyjde na 16,80,neboť 19% DPH tj.3,20
uplatníte na vstupu /tedy výdaj/ v přiznání. Když plátce
nejste,tak holt to bude za 20,-.Můžete se stát ovšem
dobrovolným plátcem,ale to už otázka viz výše. Chlapče,
chlapče,čeká váš ještě hodně učení.
Já vím, právě proto se chci informovat právě na této diskuzi. No, ale když DPH uplatním na vstupu, tak jak je to potom s fakturací za práci mému zákazníkovi. Dělám pokrývače a tak když nakoupím materiál, vyfakturuji ho mému zákazníkovi spolu s prací. Kde v tom spočívá výhoda,? To jen při nákupu nákupu zboží? Má to DPH i nějaké nevýhody?
nakoupíte materiál na střechu:
100 000 + 19% DPH = 119 000,- Kč zaplatíte za materiál
uděláte střechu a vyfakturujete:
200 000 + 19% DHP = 238 000,- Kč dostanete zaplaceno od zákazníka
38000 máte odvést na fin.úřad ale můžete si odečíst z toho těch 19 000,které jste zaplatil za materiál, takže odvedete 19 000 Kč....pro vás,který přidáváte k nakoupenému materiálu pouze práci se dobrovolně nemá smysl přihlašovat, vždy budete více odvádět...pouze v případě, že děláte byty a rodinné domky to má smysl pak by jste zákazníkovi fakturoval_
200 000 +5% DPH= 210 000,- Kč
DPH u materiálu by bylo 19 000
DPH u faktury 10 000 fin.úřad by vám vrátil 9000
záleží proto co děláte...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
6. 9. 2005 9:11
Dobrý den, mohl by jste mi někdo vysvětlit, jak funguje DPH? Jsem podnikatel - fyzická osoba a chtěl bych se stát plátcem DPH. Prý je to pro mě výhodnější, ale já ten princip nemůžu nějak pochopit. Děkuji za vaše odpovědi. Michal K.