Re: Pronájem nebytových prostor
Ne, není to dobře. Vy jako neplátce DPH musíte mít nájem stanoven jako osvobozené plnění dle § 56a ZDPH. Jen u plátce DPH se může pronajímatel rozhodnout, že u nájmu bude uplatňovat DPH.
A u osvobozeného nájmu nemá pronajímatel nárok na odpočet DPH u plnění, která se tohoto nájmu týkají.
Pozn. Pokud by si chtěl pronajímatel uplatňovat u těchto plnění DPH, musel by pronajímat kanceláře s DPH, a to lze jen plátcům DPH.
Re: Pronájem nebytových prostor
dph neplátci fakturovat v nájmu nesmějí,to mohou jen plátci dph, u ktrého se mohou rozhodnout zda nájem s daní či bez daně, žádejte opravu a vratku.
oni si nebudou moci dělat nárok na odpočet u plnění, která se budou vztahovat k vašemu osovobozenému nájmu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2016 10:12
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem OSVČ neplátce DPH. Firma mi fakturuje nájemné za užívání kanceláře s DPH. Myslela jsem, že podle §56a o DPH mi nemohou účtovat s DPH. Odpověděli mi však,cituji: kdyby to bylo bez DPH, tak si firma nemůže uplatnit faktury na vstupu, které se vážou k nemovitosti. Protože pronájem byl osvobozen, tak jakoukoli opravu na dané nemovitosti si firma nemůže uplatnit (daňově ano, DPH nikoliv).
Poradíte mi prosím, zda je to tak opravdu správně? Předem moc děkuji.