Re: hmotná odpovědnost
a já bych navázala na hmotnou odpovědnost. Zakazuje nějaký zákon či vyhláška či co - aby mzdová účetní měla fyzicky pokladnu, proplácela v hotovosti a zároveň zúčtovávala mzdy těchto zaměstnanců ? Samozřejmě za předpokladu hmotné odpovědnosti - ale zda se nevylučuje mít pokladnu a zároveň zpracovávat mzdy těchto zaměstnanců ?
Vedoucí účetní vozí jen peníze do banky. Jinak co má pokladní v pokladně, s tím nemá nic společného za to má hmotku pokladní. A současně by mě rovněž zajímala odpověď na mzdovou účetní a pokladnu.V době minulé se toto nesmělo slučovat, ale předpis nevím zda existuje.Za co už všechno nese mzdová účetní odpovědnost ?
>>>>>Zaměstnanec byl jmenován do funkce vedoucí
>>>>>ekonomického úseku, provádí převod tržeb v hotovosti
>>>>>do banky a
>>>>>veškeré účetní operace. Prosím o radu, zda musí být
>>>>>uzavřena dohoda o hmotné odpovědnosti za převáženou
>>>>>hotovost nebo odpovědnost vyplývá z titulu funkce ?
>>>>>Děkuji
>>>>Předpokládám, že má na starosti pokladnu, takže ano.
>>>
>>>a já bych navázala na hmotnou odpovědnost. Zakazuje
>>>nějaký zákon či vyhláška či co - aby mzdová účetní
>>>měla
>>>fyzicky pokladnu, proplácela v hotovosti a zároveň
>>>zúčtovávala mzdy těchto zaměstnanců ? Samozřejmě za
>>>předpokladu hmotné odpovědnosti - ale zda se
>>>nevylučuje mít
>>>pokladnu a zároveň zpracovávat mzdy těchto
>>>zaměstnanců
>>>?
>>Vedoucí účetní vozí jen peníze do banky. Jinak co má
>>pokladní v pokladně, s tím nemá nic společného za to
>>má
>>hmotku pokladní. A současně by mě rovněž zajímala
>>odpověď na mzdovou účetní a pokladnu.V době minulé se
>>toto
>>nesmělo slučovat, ale předpis nevím zda existuje.Za
>>co
>>už všechno nese mzdová účetní odpovědnost ?
>No nějakou HZ by měla mít. Jinak jde sloučit všechno,
>protože to mnohdy dělá jen jedna zaměstnankyně.
už to asi nebude aktuální - ptala jsem se u odborníka viz
Odpověď: Vrátíme-li se do minulosti, nemožnost vykonávat funkci mzdové/ho účetní/ho a zároveň pracovat s hotovostí zřejmě pramenila z obavy zaměstnavatele, aby nemohlo docházet k jejímu zpronevěření. Mám za to, že ani před rokem 1989 tento souběh nebyl vyloučen nebo zakázán obecně závazným právním předpisem, ale že se jednalo o deklaraci, která byla přenášena do vnitřních předpisů zaměstnavatele. Takto by tomu mohlo být i za současného právního stavu, pokud by zaměstnavatel dospěl k tomu, že si tento souběh nepřeje. V dnešní době je však naopak možné se setkat zejména ve společnostech s menším počtem zaměstnanců s tím, že zaměstnavatel jednotlivé funkce a činnosti kumuluje, a to včetně účtování mezd a práce s hotovostí. Rovněž uzavření dohody o hmotné odpovědnosti je na zaměstnavateli, resp. dohodě obou účastníků pracovního poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Další přešlap Schillerové u EET: Mylně tvrdí, že se zavádí vyšší odpočet na partnera
Z chemie málem propadla. Dnes s její pomocí tvoří unikátní šperky ze živých přírodnin
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
7. 9. 2005 12:29
Zaměstnanec byl jmenován do funkce vedoucí ekonomického úseku, provádí převod tržeb v hotovosti do banky a veškeré účetní operace. Prosím o radu, zda musí být uzavřena dohoda o hmotné odpovědnosti za převáženou hotovost nebo odpovědnost vyplývá z titulu funkce ?
Děkuji