Re: Průměr na dovolenou a na svátek
Pak musí používat k zaplacení dovolené i svátku stejný hodinový průměr, tzn. ten který vychází z výdělků a odpracovaných hodin za minulé čtvrtletí.
Re: Různé průměry ve stejném čtvrtletí.
Aha. Myslela jsem, jestli to není případ, kdy se neplatí svátek náhradou, ale měsíční mzda se nekrátí. U hodinové mzdy se domnívám, že neexistuje možnost dvou způsobů výpočtu průměru pro náhrady. Vždycky tvrdím, že pokud se stanoví průměr, musí se používat celé čtvrtletí. Bohužel to tvrdím už tak dlouho, že jsem zapomněla, kde hledat oporu v zákoně. Snad se ozve někdo s větším přehledem.
Re: Různé průměry ve stejném čtvrtletí.
Buď takto, anebo častěji je to tak, že se měsíční mzda o ten den nekrátí a nedostane ten den zaplacený průměrem. Např. Je v měsíci 20 dní (160h) + 1 svátek (=8 h) a měsíční mzdu má 20000 Kč a on vše odpracuje, nemá dovolenou apod.
Vy počítáte takto: 20000 : 168 x 160 + 8 x hodinový průměr. Častější způsob je ten, že dostane 20000, ať svátek je nebo není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2016 15:07
Dobrý den, po překontrolování výplatní pásky za březen 2016 jsem si všiml, že mám jiný průměr za svátek a jiný za dovolenou. Když jsem se byl optat mzdové, bylo mi řečeno, že to mají nastavené tak, že průměr na dovolenou je za poslední čtvrtletí, což chápu, tak to má být, ale průměr za svátek mají nastaven za poslední měsíc ! Prosím Vás, je to takhle možné ? Já si myslím, že by to mělo být taky za poslední čtvrtletí. Děkuji za odpověď.