FA došlá daná do dalšího roku (KH)

• (neregistrovaný)

19. 4. 2016 17:57

Mám dotaz: v PÚ OSVČ vypadla v roce 2015 došlá faktura, který byla řádně uhrazena, ale na konci roku bylo zjištěno, že FA nebyla dána do účetnictví (ale byla zaplacena).

Tak se problém vyřešil takto:

1) ve starém roce se platba zapsala jako nedaňová záloha (314/221). A nákladově 518/383.

2) letos (2016) bude zaúčtována

FA ... 383/321 a úhrada proti té záloze 321/314.

Matematicky a účetně jasné (DPH z FA na vstupu lze uplatnit až 3 roky).

Teď mi jde jen o to, jak se to projeví v kontrolním hlášení DPH:

Dodavatel ji má na výstupu loni, já na vstupu letos ...
    Bude s tím nějaký problém ? Je to potřeba nějak datumově ošetřit ? Jako třeba, že se u té letos uplatněné loňské faktury u mne uvede zdanitelné plnění loni ?

Nebo jak ?

Díky za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2016 18:40

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: FA došlá daná do dalšího roku (KH)
      Musíte uvést to správné DPPD - tj. datum z roku 2015

• 19. 4. 2016 19:08

pítrs (neregistrovaný)

Myslíte datum, kdy DODAVATEL měl přiznat daň ? Protože je to faktura na vstupu ...

No a je tady (jako vždycky byla) možnost neriskovat potíže a NEUPLATNIT DPH z té faktury na vstupu ? Co se stane (kromě toho, že přijdu o ten odpočet)?

• 19. 4. 2016 19:14

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Ale proč? Chcete nahrazovat klientovi škodu tím, že v jeho účetnictví odpočet DPH neuplatníte?

DPPD = datum, kdy dodavatel měl povinnost přiznat daň
      Takže buď datum zdanitelného plnění, nebo datum přijetí zálohy
      § 21 odst. 1) ZDPH

• 19. 4. 2016 19:24

pítrs (neregistrovaný)

Jasně - ale nejde o klienta, ale o mne. To je moje FA na vstupu.
      Samozřejmě máte pravdu - je to škoda (jde o 3904 sa daní - tedy bych se ošidil o odpočet 678 Kč.

Ale obecně to tak je ? Že když se doklad vyhodí z DPH, že tím pádem do KH nevstupuje ?
      A jak to řeší FÚ? Prodejce uplatnil DPH na výstupu, kupující NE ...?
      Navíc jde o náběh KH (loni ještě nebylo), takže dodavatele asi párovat nebudou, ne ?

• 19. 4. 2016 19:30

v.e.n.d.y.

DPH odpočet si můžete nárokovat až 3 roky zpětně, tedy v roce 2016 klidně odpočet z roku 2015, není problém. FÚ páruje to, co si kdokoliv uplatní jako odpočet, pak zjišťuje, zda to ten druhý také odvedl, ve Vašem případě uvidí u odpočtu datum z roku 2015 a tak mu bude jasné, že nikde v KH nedohledá, jestli Váš dodavatel odvedl, protože loni KH nebylo. Uplatněte normálně DPH a napište jen správně datumy! Hezký večer

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).