Hlavní navigace

Odborná způsobilost řidičů

  • (neregistrovaný)

    8. 9. 2005 13:11

    Dobrý den,

    18.8.2005 mi skončila platnost Potvrzení o školení odborné způsobilosti řidičů. Zaměstnavatel však po mě vyžaduje i nadále jezdit na služební cesty. V případě, že na služební cestě dojde k dopravní nehodě, budu nějak znevýhodněna oproti kolegům, kteří zmíněné potvrzení mají platné?

    Děkuji za zprávu,

    Hanka

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 9. 2005 20:25

      Milan (neregistrovaný)

      Re: Odborná způsobilost řidičů
      Hanko, pokud nejste řidič profesionál a řízení vozidla není Vaší pracovní náplní, tak zmíněné potvrzení je jenom cár papíru, který přežívá z dob minulých a dnes nemá oporu v žádném zákonu ani vyhlášce.

    • 9. 9. 2005 8:52

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: Odborná způsobilost řidičů
      Ale má, oporu v BOZP. Pokud se stane havárie, vy porušíte nějaký bezpečnostní předpis,prokážete, že Vám SC nadřízený přikázal i s vědomím že máte kurz propadlý jet, tak má celkem problém s inspekcí bezpečnsoti práce. Takže pokud si to necháte dát od zaměstnavatele písemně, jste z obliga

    • 9. 9. 2005 9:27

      mmm (neregistrovaný)

      Re: Odborná způsobilost řidičů
      v žádném případě bych neřídila jako příležitostný řidič automobil bez tohoto proškolení, až dojde k nehodě tak se budete divit, jak z toho všichni budou chtít vycouvat...školení řidičů - profesionálů je samozřejmostí, ostatní TH pracovníci,kteří jezdí buď se služebními vozy nebo soukromými vozy pro služ.účely - taky školení u nás musí mít!!!školení zařizuje pravidelně bezpečnostní technik ....

    • 9. 9. 2005 12:34

      Milan (neregistrovaný)

      Re: Odborná způsobilost řidičů
      Nejlépe je možná si něco o tom nastudovat, než střílet od boku.
      Od roku 2003 je zrušena vyhláška, která to nařizovala. Celý vtip je v tom, že příležitostné řízení není prací pro zaměstnavatele, nepočítá se do výkonu práce a tudiž není důvod nic školit.
      Vkládám zkrácený výklad odjinud (zpravodaj BOZP 2003):
      "Velice diskutovanou otázkou, na niž se vyskytují i rozdílné právní názory je, zda zaměstnavatel musí též proškolovat tzv. řidiče referentských vozidel (toto označení je tradiční, ale nepřesné). Je nutné říci, že taková povinnost zaměstnavatele není žádným právním předpisem stanovena a ani z něj nevyplývá a stejně tak není stanovena povinnost těchto zaměstnanců se zmíněných školení účastnit. To se týká jak školení o organizaci práce a pracovních postupech při provozování silniční dopravy podle výše zmíněného nařízení vlády č. 168/2002 Sb., tak pochopitelně i školení o dopravních předpisech. Nejde totiž o činnost řidiče z povolání, neboť řízení motorového vozidla není součástí pracovních povinností zaměstnance, tj. druhu práce sjednaného ve smlouvě. Nelze proto zaměstnanci ukládat účast na školeních, které se přímo netýkají jeho práce, kterou vykonává v pracovní době, ale vztahuje se k činnosti, za niž nedostává mzdu či plat. Až do dne 10. února 2003 bylo možné najít právní argumenty pro povinnost zaměstnavatele školit tzv. řidiče – referenty o pracovních postupech při řízení motorových vozidel, protože do tohoto dne platila vyhláška ČÚBP a českého báňského úřadu č. 213/1991 Sb Jak již bylo vysvětleno v podkapitole 19.3, podle rozsudku Nejvyšší soudu ze dne 23. května 2001 osvědčuje seznámení zaměstnance s dopravními předpisy již sama zkouška z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, přičemž vyžadování a kontrola znalostí a dodržování pravidel silničního provozu je svěřeno policii, nikoliv zaměstnavateli. "
      Závěrem jenom podotknu, že nic nebrání, když zaměstnavatel takové školení pořádá a zaměstnanci tam chodí dobrovolně.

    • 9. 9. 2005 12:43

      Milan (neregistrovaný)

      Re: Odborná způsobilost řidičů
      Hanko, ještě jedna malá poznámka. Budu reagovat na větu :"Takže pokud si to necháte dát od zaměstnavatele
      písemně, jste z obliga." Nic si nemusíte nechávat dávat písemně. Pracuji v letecké dopravě a to že mají moji podřízení v pořádku průkazy způsobilosti je pouze a jenom moje povinnost, pokud by některému z nich to propadlo, budu popotahován jenom já, v žádném případě oni.

    • 9. 9. 2005 16:28

      Hanka (neregistrovaný)

      Re: Odborná způsobilost řidičů
      :-).Díky za vyčerpávající informace. Moc mi to pomohlo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).