Korunové dluhopisy

• (neregistrovaný)

11. 10. 2012 13:11

Dobrý den
    Dočetl jsem se v novinách o korunových dluhopisech.Vlastním s.r.o a rád bych tedy emitoval tyto korunové dluhopisy do konce roku, ale nevím jak.Dočetl jsem se ,že je možné emitovat dluhopisy ve výši  4 násobku kapitálu,tedy v mém případě  800000 ? A,že je nutné peníze tímto prodejem ve firmě použít(koupil bych automobil).Můžete mně sdělit přesný postup jak tuto operaci provést?
    Děkuji.
    MUDr.Tomáš Adámek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 10. 2012 18:50

bez přezdívky

Dobrý den,
      jelikož Váš dotaz ohledně korunových dluhopisů je poměrně široký a jeho detailní odpověď by byla velmi zdlouhavá, odpovím Vám alespoň stručně, o co se tedy jedná.

Emise dluhopisů je způsob, jak získat pro společnost finanční prostředky z vnějších zdrojů, emitent dluhopisu se tedy zaváže v určité lhůtě finanční prostředky vrátit spolu s úrokem nabyvateli dluhopisu. Jde tedy pouze o krátkodobé navýšení kapitálu společnosti. Většinou jsou dluhopisy nabízeny v rámci tzv. veřejné nabídky, tedy jsou nabízeny nejširší veřejnosti. Aby byl ale emitent oprávněn takovou nabídku učinit, musí nejprve vytvořit tzv. prospekt cenného papíru, který podléhá schválení České národní bance. Prospekt by měl obsahovat veškeré údaje nezbytné pro potenciální nabyvatele dluhopisu k tomu, aby mohli posoudit nabízené dluhopisy a práva s nimi spojená, majetek a závazky a finanční situaci emitenta. Podrobnou úpravu prospektu cenného papíru i dluhopisu naleznete v zákoně č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Tento postup platí pro všechny dluhopisy, které jsou nabízeny veřejnou nabídkou, tedy i pro tzv. „korunové“ dluhopisy, které uvádíte ve svém dotazu. Jedinou zvláštností těchto dluhopisů je skutečnost, že se jedná o dluhopisy v hodnotě jedné koruny což má za důsledek různé daňové výhody, nicméně postup jejich vydávání je totožný s výše uvedeným.

Vydání korunových dluhopisů tak představuje možnost, jak z pohledu vlastníka inkasovat nezdaněný úrokový výnos a z pohledu emitenta vzniklé náklady uplatnit jako daňově uznatelné. Od 1. ledna 2013 nabude platnosti novela zákona o daních z příjmu, která zdanění výnosů upravuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).