Re: prosím o radu-dovoz zboží ze třetích
Clo hradíte celnici. DPH, které si musíte vyměřit sama (obdoba dodání zboží z EU) budete odvádět FÚ, ale zároveň si budete nárokovat na vstupu. Pro přepočet na českou měnu pro účely DPH musíte použít kurz celnice (je na JSD). Pro účetnictví budete používat kury dle vaší směrnice. Do základu daně patří cena zboží, clo, spotřební daň a doprava na 1. místo dodání, pokud již není zahrnuta ve faktuře za zboží.
To, že vám nesouhlasí statistická hodnota, je způsobeno tím, že v této hodnotě je započteno clo a část dopravy v 3 zemi (mi tuto dopravu někdy celnice rozdělí na 1/2). Pro vás bude zákl. daně činit zřejmě cena zboží, clo, fa za dopravu. Účtovat DPH můžete 343.AU/343.AU (nárok na vstupu/daňová povinnost ze samovyměření). V daňovém přiznání bude uvedeno do ř. 260 nebo 265 a zároveň 340 nebo 345. Do daňového přiznání budete uvádět v období, kdy bylo propuštěno do volného oběhu (zřejmě 1.9.), stejně tak bych účtovala i o faktuře.
A00 je od 1.7.2005 nový kód pro CLO, pokud máte ve sloupci ČÁSTKA napsáno 0, pak neplatíte nic celnici.
>>>>dobrý den ,
>>>>Prosím Vás o radu, moc to spěchá.
>>>>Jedná se o dovoz zboží. Dováželi jsme zboží z
>>>>bulharska, jedná se o první dovoz ze třetí země,
>>>>předtím jsme
>>>>vždycky dováželi z EU.
>>>>Máme mandátní smlouvu s jednou firmou která nám
>>>>zařídila doklady na celním úřadu.
>>>>Dneska mi přišel doklad - JCD -a k němu přickvanutá
>>>>faktura od našeho dodavatele z buhlarska.
>>>>Chci se zeptat fa na zboží zaúčtuju zvlášť? na
>>>>504/321?
>>>>a JCD zaúčtuju na dal 379 a k JCD se musí zaúčtovat
>>>>na
>>>>vnitřní účty 395/343 až se mi to dostane do řádků 260
>>>>a 340?
>>>>V Dokladu JCD je fakturovaná hodnota zboží v eurech a
>>>>dále cena za položku přepočítána kurzem. a
>>>>Statistická
>>>>hodnota je vyšší - statistická hodnota představuje
>>>>zboží + doprava?
>>>>a dále v základu pro vyměř.popl. je zase jiná částka
>>>>čemuž nerozumím.
>>>>Z tohoto základu musím vypočítat nějakou daň kterou
>>>>musí naše firma zaplatit celnímu úřadu ale Jak????
>>>>a ještě faktura má datum 29.8.2005 ale JCd 1.9.5 - fa
>>>>mám zaúčtovat v srpnu a jcd v září a do daň.přiznání
>>>>taky v září??
>>>>Prosím poraďte mi je to moc důležité....
>>>>je někdo kdo mi dokáže na všechny otázky odpovědět???
>>>Clo hradíte celnici. DPH, které si musíte vyměřit
>>>sama
>>>(obdoba dodání zboží z EU) budete odvádět FÚ, ale
>>>zároveň si budete nárokovat na vstupu. Pro přepočet
>>>na
>>>českou měnu pro účely DPH musíte použít kurz celnice
>>>(je
>>>na JSD). Pro účetnictví budete používat kury dle vaší
>>>směrnice. Do základu daně patří cena zboží, clo,
>>>spotřební daň a doprava na 1. místo dodání, pokud již
>>>není
>>>zahrnuta ve faktuře za zboží.
>>>To, že vám nesouhlasí statistická hodnota, je
>>>způsobeno tím, že v této hodnotě je započteno clo a
>>>část
>>>dopravy v 3 zemi (mi tuto dopravu někdy celnice
>>>rozdělí na
>>>1/2). Pro vás bude zákl. daně činit zřejmě cena
>>>zboží,
>>>clo, fa za dopravu. Účtovat DPH můžete 343.AU/343.AU
>>>(nárok na vstupu/daňová povinnost ze samovyměření). V
>>>daňovém přiznání bude uvedeno do ř. 260 nebo 265 a
>>>zároveň 340 nebo 345. Do daňového přiznání budete
>>>uvádět v
>>>období, kdy bylo propuštěno do volného oběhu (zřejmě
>>>1.9.), stejně tak bych účtovala i o faktuře.
>>
>>já vám moc děkuju za odpověď můžu se ještě zeptat na
>>clo?
>>ja v tom mám trochu zmatek na JCD není vůbec napsané
>>clo ale druh: A00, základ pro vyměř.popl.-316267 ˇ=
>>to
>>jako neplatíme celnímu úřadu nic? když tam není clo
>>tomu nerozumím.
>
>A00 je od 1.7.2005 nový kód pro CLO, pokud máte ve
>sloupci ČÁSTKA napsáno 0, pak neplatíte nic celnici.
děkuji moc že jste mi tak moc pomohla,jestli budete mít ještě chvilinku času můžu se zeptat na tu měnu ještě, moc jsem to nepochopila.
když mám fakturu na zboží k 1.9.přiklad 6000 eur-tu přepočítávám kurzem cnb-29,335 uctuju 504/321
JCD má jiný kurz-6000 eur /kurz 29,66 za zboží=177960 ale ve vyměřovacím základu je 190960 znamená to že už je to s dopravou?z těch 190960 mám vypočítat 19% do daňového přiznání?a jak to zaúčtju když je clo 0. na 379 tedy neúčtuju jen na 343/343? ten základ a daň?
mám teda brát do daň.přizn.tu částku s JCD vypočítanou jejich kurzem?
a ještě mi přisla faktura za dopravu tu zaučtuju na 518/321 jen ale nevím jestli je ta doprava již v tom JCD započítána.
ani nevíte jak mi pomáháte moc vám děkuju
poslední otázka už nebudu otravovat
chci se ještě zeptat když mi přijde faktura za dopravu
tuhle částku připočtu k hodnotě zboží na JCD a z toho 19 % do daň.přizn. ale rozlišuje pro dopravu jiný řádek v daň .přiznání? když pro zboží jsou to řádky 260,340?
a ještě prosím jak se vypočte vlastně clo které máme plati celnímu úřadu, to vypočítavají podle hodnoty zboží nebo kdy platíme clo? děkuji
Clo které platíte celnímu úřadu, je dané dle položky celního sazebníku a to můžete zjistit na adrese http://www.europa.eu.int/comm/taxation_customs/dds/en/tarhome.htm, někdy je třeba 12%, 6% a někdy i 0% u každého zboží je to jiné a také záleží z jaké země dovážíte.
Na tu první otázku Vám bohužel musí odpovědět ten, kdo tu odpovídal se mnou, já nejsem účetní.
Clo + doprava + zboží = základ DPH, zahraniční měnu přepočtete kurzem uvedeným na JSD. Základ DPH a DPH uvedete do stejného řádku (clo i doprava je součástí ceny za zboží) a to jak na vstupu, tak i na výstupu. Clo si sami nepočítáte, je to záležitost celnice. Pokud máte vyměřeno clo 0, tak nebudete celnici hradit nic. Co se týká dopravy, tak odběratel musí znát podmínky dodávky, jak bylo dohodnuto. Ale vzhledem k tomu, že máte jinou statistickou hodnotu, tak v té by měla být zahrnuta část dopravy přes 3. země. Musíte tedy trvat na dopravní firmě, aby vám dodala urychleně FA za dopravu. Pak, jak jsen již uvedla, dle mých zkušeností je ve stat. hodnotě promítnuta hodnota dopravy v 1/2 výši. Je to jakási kontrola, alespoň pro mne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 9. 2005 9:04
dobrý den ,
Prosím Vás o radu, moc to spěchá.
Jedná se o dovoz zboží. Dováželi jsme zboží z bulharska, jedná se o první dovoz ze třetí země, předtím jsme vždycky dováželi z EU.
Máme mandátní smlouvu s jednou firmou která nám zařídila doklady na celním úřadu.
Dneska mi přišel doklad - JCD -a k němu přickvanutá faktura od našeho dodavatele z buhlarska.
Chci se zeptat fa na zboží zaúčtuju zvlášť? na 504/321?
a JCD zaúčtuju na dal 379 a k JCD se musí zaúčtovat na vnitřní účty 395/343 až se mi to dostane do řádků 260 a 340?
V Dokladu JCD je fakturovaná hodnota zboží v eurech a dále cena za položku přepočítána kurzem. a Statistická hodnota je vyšší - statistická hodnota představuje zboží + doprava?
a dále v základu pro vyměř.popl. je zase jiná částka čemuž nerozumím.
Z tohoto základu musím vypočítat nějakou daň kterou musí naše firma zaplatit celnímu úřadu ale Jak????
a ještě faktura má datum 29.8.2005 ale JCd 1.9.5 - fa mám zaúčtovat v srpnu a jcd v září a do daň.přiznání taky v září??
Prosím poraďte mi je to moc důležité....
je někdo kdo mi dokáže na všechny otázky odpovědět???